Kompanija će uskoro promeniti ime i zvati se Nebius group

Yandex zaključio ugovor o prodaji biznisa u Rusiji, menja i direktora: Šta to znači za posao u Srbiji?

BiznisSvet

16.7.2024 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Yandex zaključio ugovor o prodaji biznisa u Rusiji, menja i direktora: Šta to znači za posao u Srbiji? Yandex zaključio ugovor o prodaji biznisa u Rusiji, menja i direktora: Šta to znači za posao u Srbiji?
Holandska firma Yandex N.V, matična kompanija ruskog tehnološkog giganta Yandex, objavila je da je zaključila dogovor o prodaji svog biznisa u Rusiji i potpuno... Yandex zaključio ugovor o prodaji biznisa u Rusiji, menja i direktora: Šta to znači za posao u Srbiji?

Holandska firma Yandex N.V, matična kompanija ruskog tehnološkog giganta Yandex, objavila je da je zaključila dogovor o prodaji svog biznisa u Rusiji i potpuno se povukla iz grupe akcionara.

Kompanija Yandex N.V. će uskoro promeniti ime i zvati se Nebius group, a na njenom čelu će biti bivši direktor ruskog Yandexa Arkadij Volož (Arkady Yuryevich), prenosi Bloomberg pozivajući se na anonimne upućene izvore.

Volož je prvobitno dodat na listu sankcionisanih osoba Evropske unije u leto 2022. godine u okviru sankcija protiv Ruske Federacije. On je tražio od evropskih sudova da ukinu ovu odluku, a u decembru 2022. godine je dao ostavku na funkciju generalnog direktora kompanije Yandex.

Volož je šest meseci nakon ostavke dao izjavu u kojoj se izjasnio da je protiv ruske vojne intervencije u Ukrajini, a izvori Reuters-a navode da je on skinut sa liste sankcija u martu 2024. upravo zbog ove izjave. Imovinu kompanije Yandex kupuje konzorcijum ruskih investitora među kojima je i fond koji je u vlasništvu energetske kompanije Lukoil.

Šta znači za Srbiju prodaja ruskog dela Yandexa?

To što je matična kompanija ruskog Yandex prodala biznis u Rusiji za 4,85 milijardi evra neće uticati na poslovanje te kompanije u Srbiji, potvrđeno je ranije za Blic Biznis iz ove IT firme.

„Trenutna globalna situacija i rekonstrukcija ne utiče na rad Yandex kompanije u Srbiji, kao i na zaposlene koji rade u Beogradskoj kancelariji“, rekli su iz kompanije Yandex na upit o tome da li će ove promene uticati na nas.

Podsetimo, holandska firma Yandex N.V. koja je matična kompanija ruskog tehnološkog giganta Yandex postigla je dogovor u ferbruaru o izlasku iz Rusije i sa nekih međunarodnih tržišta.

Srpski ogranak holandske kompanije je, da preciziramo, poslovao pod okriljem te holadnske firme.

Tržišna vrednost kompanije Yandex se procenjuje na oko 9,5 milijardi evra i značajno je manja u odnosu na kraj 2021. godine, pre početka rata u Ukrajini, kada je iznosila 27,9 milijardi evra.

Tagovi
BIZNIS RUSIJA
  • Manja

    16.7.2024 #1 Author

    …trenutna rekonstrukcija ne utice,ali do kad…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.