Na pomolu novi rekordni dogovor

Za 11 godina prenosa NBA lige 76 milijardi dolara

Svet

11.7.2024 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za 11 godina prenosa NBA lige 76 milijardi dolara Za 11 godina prenosa NBA lige 76 milijardi dolara
Američka košarkaška NBA liga pristala je na uslove o novim rekordnim medijskim ugovorima, u trajanju od 11 godina i u vrednosti od 76 milijardi... Za 11 godina prenosa NBA lige 76 milijardi dolara

Američka košarkaška NBA liga pristala je na uslove o novim rekordnim medijskim ugovorima, u trajanju od 11 godina i u vrednosti od 76 milijardi dolara. Oni će osigurati da plate igrača nastave da rastu i u doglednoj budućnosti uz prisustvo na više TV kanala i platformi odjednom.

Kako izveštava ESPN, sledeći korak je da odbor vlasnika timova u ligi odobri ugovore.

Sledeće nedelje u Las Vegasu sastaće se vlasnici u takozvanom odboru guvernera, nakon čega bi ugovori trebalo da budu i zvanično odobreni i potpisani.

Ugovori su rekordni i po trajanju i po vrednosti, i stupili bi na snagu od sezone 2025-26. Mečevi će nastaviti da se emituju na tv mrežama ESPN i ABC, a deo bi bio prikazivan i na mreži NBC, kao i preko striming platforme Amazon Prime. TNT Sports, koji je deo “emiterske porodice” lige od 1980-ih, mogao bi da odustane od daljeg prenošenja, ali ima pet dana da ispuni jedan od dogovora i priključi se navedenim kompanijama.

ESPN i ABC će i dalje imati najsveobuhvatniji paket lige, koji uključuje prenos NBA finala i jednu od serija finala konferencije. ABC emituje NBA finala od 2003. i nastaviće da emituje utakmice subotom uveče i nedeljom popodne kada se završi regularna sezona NFL lige. Glavne večeri ESPN-a će i dalje biti sreda, sa nekim utakmicama petkom i nedeljom.

Ekskluzivnost prenosa finala dolazi sa velikim povećanjem cene. Kompanija Walt Disney, koja poseduje ESPN i ABC, plaćala bi 2,6 milijardi dolara godišnje prema novom ugovoru, u poređenju sa 1,4 milijarde dolara u sadašnjem ugovoru.

Povratak NBC-a, koji je prenosio NBA utakmice od 1990. do 2002. godine, daje ligi po prvi put dva nacionalna partnera za emitovanje.

NBC – čiji obaveze će iznositi 2,5 milijardi dolara po sezoni – će prikazivati utakmice nedeljom uveče kada se NFL sezona završi. Na ovoj stanici utakmice će se emitovati utorkom tokom regularne sezone, a paket igara ponedeljkom uveče će se emitovati ekskluzivno na striming ponudi Peacock.

Prime Video bi imao utakmice četvrtkom uveče nakon što se završi sa NFL utakmicama. Ostale noći za Amazonovu platformu bi bile petak i subota. Prava za Prime Video bi u proseku iznosila 1,8 milijardi dolara godišnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.