ZBOG ŠIRENJA ZARAZE I PORASTA ZALIHA Cene nafte opet ispod 40 dolara za barel

SvetVesti

28.10.2020 14:25 Autor: Vladimir Jokanović

ZBOG ŠIRENJA ZARAZE I PORASTA ZALIHA Cene nafte opet ispod 40 dolara za barel ZBOG ŠIRENJA ZARAZE I PORASTA ZALIHA Cene nafte opet ispod 40 dolara za barel
Cena severnomorske nafte Brent pala je u sredu pre podne (CET) ispod vrednosti 40 dolara za barel, prvi put od 2. oktobra. Nafta Brent... ZBOG ŠIRENJA ZARAZE I PORASTA ZALIHA Cene nafte opet ispod 40 dolara za barel

Cena severnomorske nafte Brent pala je u sredu pre podne (CET) ispod vrednosti 40 dolara za barel, prvi put od 2. oktobra. Nafta Brent izgubila je oko četiri odsto vrednosti u odnosu na prethodni dan, pa se njome trgovalo po ceni 39,58 dolara za barel.

Prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta „OilPrice“, američkom sirovom naftom WTI (West Texas Intermediate) trgovalo se istovremeno po ceni 37,75 dolara po barelu.

Do novog pada cena došlo je pre svega zbog ubrzanog porasta globalnog broja zaraženih korona virusom i sve manje nade da će američki stimulativni finansijski paket biti usvojen pre predsedničkih izbora u Americi, ali i zbog neočekivanog povećanja zaliha američke nafte.

Američki naftni institut (API) izvestio je u utorak o porastu zaliha sirove nafte u SAD za više od 4,5 miliona barela u nedelji koja se završila 23. oktobra. Analitičari su predviđali rast zaliha za oko 1,1 milion barela. Rast zaliha značajno veći od očekivanog, utiče na dalji pad cena nafte i obrnuto.

Trgovci naftom takođe očekuju kasnije u sredu najsvežiji zvanični izveštaj Energetske informacione agencije (EIA) o porastu zaliha sirove nafte u SAD za ne više od 1,5 miliona barela, ocenjuje ekonomski portal Daily FX.

Uporedo sa tim, američki proizvođači nafte od ponedeljka zatvaraju naftne platforme u Meksičkom zalivu i evakuišu radnike pred naletom uragana Zeta. Zatvoreno je oko 16 odsto proizvodnih pogona, što znači 293.656 barela nafte manje na dnevnom nivou, prenosi US News.

Saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Salman, ocenio je da je „prošlo najgore za tržište nafte“. „Mi i dalje budno motrimo, ali mislim da postoji veliki pomak u vezi s tim gde smo danas, a gde smo bili u aprilu i maju“, rekao je bin Salman.

Tagovi
CENE NAFTA SAD

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.