Posle turbulentnog dana na tržištima

Zvaničnici Feda uveravaju da će održati finansijsku stabilnost

BankeSvetU fokusu

6.8.2024 13:47 Autor: Vladimir Jokanović 0

Zvaničnici Feda uveravaju da će održati finansijsku stabilnost Zvaničnici Feda uveravaju da će održati finansijsku stabilnost
Dvoje visokih zvaničnika američkih Federalnih rezervi pokušala su da umire tržišne turbulencije od ponedeljka, dok je globalna rasprodaja akcija izazvala očekivanja da će centralna... Zvaničnici Feda uveravaju da će održati finansijsku stabilnost

Dvoje visokih zvaničnika američkih Federalnih rezervi pokušala su da umire tržišne turbulencije od ponedeljka, dok je globalna rasprodaja akcija izazvala očekivanja da će centralna banka SAD morati mnogo agresivnije da interveniše i smanji kamatne stope.

Ostin Gulzbi (Austan Goolsbee), predsednik čikaškog Feda, rekao je za CNBC da će Fed preduzeti mere kako bi „popravio“ bilo kakvo pogoršanje u američkoj ekonomiji, za koju je istakao da trenutno ne izgleda kao da je u recesiji, prenosi Financial Times.

„Posao Feda je veoma jasan, maksimizirati zaposlenost, stabilizovati cene i održavati finansijsku stabilnost. To ćemo i raditi“, rekao je Gulzbi. Ako dođe do bilo kakvog „pogoršanja“, dodao je on, „mi ćemo to popraviti“.


Meri Dejli (Mary Daly), predsednica Feda u San Francisku, rekla je na događaju da će zvaničnici „učiniti sve što je potrebno“ da ispune ciljeve centralne banke u pogledu stabilnosti cena i zaposlenosti. „Mi sagledavamo ukupnost informacija pre nego što delujemo“, navela je ona.

Tržišne turbulencije su se pogoršale nakon što su slabiji podaci o tržištu rada u petak doveli do globalnih strahova od naglog usporavanja američke ekonomije. Prošle nedelje, Fed je zadržao svoju glavnu kamatnu stopu između 5,25 i 5,50 odsto, ali je nagovestio da bi prvo smanjenje u ciklusu moglo da dođe u septembru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.