Državna kompanija za najvredniji deo Jadranske obale traži pravdu u Londonu

Sveti Stefan hoteli pokrenuli arbitražni postupak protiv zakupaca

BiznisRegionTurizamVesti

16.11.2021 08:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sveti Stefan hoteli pokrenuli arbitražni postupak protiv zakupaca Sveti Stefan hoteli pokrenuli arbitražni postupak protiv zakupaca
Crnogorska državna kompanija Sveti Stefan hoteli pokrenula je arbitražni postupak pred sudom u Londonu protiv zakupaca hotela Sveti Stefan i Miločer, preduzeća Adriatic Properties... Sveti Stefan hoteli pokrenuli arbitražni postupak protiv zakupaca

Crnogorska državna kompanija Sveti Stefan hoteli pokrenula je arbitražni postupak pred sudom u Londonu protiv zakupaca hotela Sveti Stefan i Miločer, preduzeća Adriatic Properties grčkog biznismena Petrosa Statisa i Amana, kako bi zaštitila svoja prava iz ugovora, ali i kapital akcionara i imovinu društva.

Ta kompanija je na sednici Odbora direktora u petak donela odluku o pokretanju postupka zaštite prava pred arbitražnim sudom u Londonu u skladu sa ugovorom o dugoročnom zakupu hotela Sveti Stefan i Miločer od 31. januara 2007. godine i aneksom I ugovora od 5. januara 2013. godine, zaključenim sa preduzećem Adriatic Properties, prenosi Investitor.me.

Iz menadžmenta kompanije Sveti Stefan hoteli su kazali da se nekorišćenjem imovine, koja u ovom slučaju predstavlja najlepši i najvredniji deo Jadranske obale, progresivno umanjuje njena vrednost.

„Stoga je kompanija Sveti Stefan hoteli obavezna da preduzme radnje kojima bi se predupredilo nastupanje štete po društvo i imovinu. U tom pogledu, obratili smo se međunarodnom tribunalu sa sedištem u Londonu, da na brz i efikasan način reši sporna pitanja u vezi sa ispunjenjem ugovora i na taj način obezbedi da Adriatic Properties i Aman poštuju ugovorne i zakonske obaveze koje se tiču upravljanja hotelima na Svetom Stefanu“, navodi se u saopštenju menadžmenta.

Oni su podsetili da su hoteli Sveti Stefan i Miločer ostali zatvoreni ove godine, kao i da postoje ozbiljne indicije da će se to desiti i naredne. Osim toga, kako su dodali, zakupac i Aman otvaranje hotela ucenjuju dobijanjem garancija koje su pravno neodržive u smislu ugovora o zakupu i crnogorskih zakona.

Iz kompanje Sveti Stefan hoteli su objasnili da su pre usvajanja takve odluke preduzeli sve aktivnosti kako bi omogućili zakupcu da izvršava ugovorne obaveze shodno dogovorenim standardima poslovanja.

„U ranijem periodu, kompanija Sveti Stefan hoteli je sporazumnim putem pokušala da reši sva otvorena pitanja u odnosu sa zakupcem i preuzimala je pravne radnje pred nadležnim organima u cilju zaštite prava zakupca iz ugovora“, navodi se u saopštenju.

Oni su naveli da je zakupac najavio pokretanje arbitražnog postupka protiv zakupodavca insistirajući da je zakupac dužan da obezbedi pomenute garancije, zbog čega su ugovorne strane ušle u pregovore oko rešavanja spora.

„Ceneći držanje zakupca tokom pregovora i neiskazivanje iskrene namere za mirno rešavanje spora, kompanija Sveti Stefan hoteli je bila primorana da pokrene arbitražni postupak protiv zakupca i Amana, kako bi zaštitila svoja prava iz ugovora, ali i kapital akcionara i imovinu društva, imajući u vidu činjenicu da imovina društva održava visoku vrednost samo ukoliko se koristi i održava u skladu sa ugovorom“, zaključuje se u saopštenju.

SVETI STEFAN HOTELI

ŽRTAVA FAŠIZMA, ZGRADA AKADEMIJA ZNANJA , III SPRAT/D6, BUDVA, Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
981.605,00 (2020)
Broj zaposlenih:
3 (2020)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...