“Kontraendorfin” roman godine

Svetislav Basara dobitnik Ninove nagrade

KulturaLifestyleSrbijaVesti

25.1.2021 17:47 Autor: Julijana Vincan 0

Svetislav Basara dobitnik Ninove nagrade Svetislav Basara dobitnik Ninove nagrade
Roman „Kontraendorfin“ Svetislava Basare dobitnik je 67. Ninove nagrade za najbolji roman na srpskom jeziku. Isto priznanje dobio je za roman “Uspon i pad... Svetislav Basara dobitnik Ninove nagrade

Roman „Kontraendorfin“ Svetislava Basare dobitnik je 67. Ninove nagrade za najbolji roman na srpskom jeziku. Isto priznanje dobio je za roman “Uspon i pad Parkinsonove bolesti” 2006. godine.

U najužem izboru, pored Basarinog, našli su se romani još dva autora: Darka Cvijetića „Što na podu spavaš“ i Ognjena Spahića „Pod oba Sunca“.

Žiri su činili književna kritičarka Marija Nenezić, pesnik Branko Кukić, književnik Ivan Milenković, pesnik Marjan Čakarević i novinar Teofil Pančić. Zbog epidemiološke situacije ceremonija proglašenja pobednika održana je putem aplikacije Zoom.

Književnik
Foto: Youtube printscreen

Rođen je 21. decembra 1953. u Bajinoj Bašti. Dobitnik je više srpskih nagrada za književnost, a njegov roman „Fama o biciklistima“ mnogi smatraju jednim najboljih romana devete decenije 20. veka.

Za roman Fama o biciklistima dobio je Nagradu „Željezare Sisak“. Dobitnik je „Nolitove nagrade“ za knjigu Mongolski bedeker.

Roman „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“ doneo mu je Ninovu nagradu, kao i nagradu Narodne biblioteke Srbije za najbolju knjigu od 25 najčitanijih u mreži narodnih biblioteka Srbije u 2008. godini i nagradu „Laza Kostić“ 2007. godine.

Za roman „Anđeo atentata“ dobio je 2015. godine nagradu Srpskog književnog društva „Biljana Jovanović“ i nagradu „Isidora Sekulić“.

Biblioteka
Foto: Unsplash.com

Prvi je dobitnik nagrade Fonda „Borislav Pekić“, a kao kolumnista „Danasa“, dobio je 2010. godine nagradu „Stanislav Staša Marinković“.

Njegov roman „Majn kampf“ ušao je u najuži izbor za Ninovu nagradu 2012. godine. Drame su mu izvođene na mnogim scenama, a knjige prevođene na engleski, francuski, nemački, mađarski, bugarski, italijanski i makedonski jezik.

Basara je bio ambasador SR Jugoslavije od 2001. do 2005. godine na Kipru. Bio je kolumnista dnevnih novina „Danas“, a od 2021. godine piše kolumne za „Kurir“ pod nazivom „Famozno“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...