Globalni kreditor zabrinut zbog nedavnih događaja u afričkoj zemlji

Svetska banka ukinula pomoć Sudanu

Vesti

28.10.2021 11:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Svetska banka ukinula pomoć Sudanu Svetska banka ukinula pomoć Sudanu
Svetska banka je ukinula pomoć Sudanu nakon što je u toj zemlji u ponedeljak došlo do puča. Ta zemlja je nakon izolacije iz međunarodnih... Svetska banka ukinula pomoć Sudanu

Svetska banka je ukinula pomoć Sudanu nakon što je u toj zemlji u ponedeljak došlo do puča.

Ta zemlja je nakon izolacije iz međunarodnih sistema finansiranja tokom tri decenije vlasti autokrate Omara al Bašira (Omar al-Bashir) u martu postigla dogovor sa Svetskom bankom i dobila pristup pomoći u iznosu od dve milijarde dolara, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas (David Malpass) u izjavi za Reuters je izrazio zabrinutost zbog nedavnih događaja u Sudanu i dramatičnog uticaja na socijalni i ekonomski oporavak i razvoj te zemlje.

Afrička unija ranije je suspendovala Sudan iz članstva zbog, kako je navedeno, neustavnog preuzimanja vlasti, dok su Sjedinjene Američke Države (SAD) blokirale 700 miliona dolara pomoći toj zemlji.

Kako navodi BBC, iznenadan prekid priliva finansijske pomoći najverovatnije će ostaviti teške posledice na već narušenu ekonomiju Sudana u trenutku kada je zemlja počela ponovo da staje na noge.

U Sudanu su u protekle dve godine, nakon svrgavanja Omara al Bašira vlast delili civilni i vojni lideri.

Do vojnog udara i preuzimanja vlasti je došlo nakon višenedeljnih tenzija između predstavnika vojnih i civilnih vlasti oko tempa tranzicije Sudana ka demokratiji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...