U Glazgovu formiran Internacionalni odbor za standarde održivosti

Svetske kompanije se obavezale da će izdvojiti 130 biliona dolara za suzbijanje klimatskih promena

Vesti

8.11.2021 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Svetske kompanije se obavezale da će izdvojiti 130 biliona dolara za suzbijanje klimatskih promena Svetske kompanije se obavezale da će izdvojiti 130 biliona dolara za suzbijanje klimatskih promena
Samit o klimi Ujedinjenih nacija (UN) u Glazgovu traje već nedelju dana i direktori kompanija i finansijski analitičari su izjavili da su veoma optimistični... Svetske kompanije se obavezale da će izdvojiti 130 biliona dolara za suzbijanje klimatskih promena

Samit o klimi Ujedinjenih nacija (UN) u Glazgovu traje već nedelju dana i direktori kompanija i finansijski analitičari su izjavili da su veoma optimistični i spremni da izmene način poslovanja kako bi imali više udela u rešavanju problema vezanih za klimatske promene.

Posmatrači iz sveta biznisa ukazali su na nekoliko koraka koje bi svetske vođe mogle preduzeti da podstaknu održivo poslovanje i investicione napore da se mobilišu veće sume novca za smanjenje globalne zavisnosti od fosilnih goriva.

Ovo uključuje i obećanje finansijskih kompanija da će zajedno izdvojiti sredstva u iznosu od 130 biliona dolara i usmeriti ih na rešavanje problema klimatskih promena, stvaranje opštih standarda za utvrđivanje korporativnog udela u njima, kao i obećanja da će raditi na suzbijanju emisija metana i očuvati šume.

Direktor kompanije Jefferies Aniket Šah (Aniket Shah) izjavio je da za mnoge od koraka koje treba preduzeti nedostaju čvrsta i jasno definisana obećanja.

Šah je naveo da postoje određeni signali koje ne treba ignorisati i istakao cilj koji je postavio indijski premijer Narenda Modi da se do 2070. godine emisije ugljen-dioksida svedu na nulu.

Iako već dve decenije naučnici ističu koliko je važno da se suzbiju katastrofalni efekti klimatskih promena, pomenuta obećanja nisu samo problem Indije i njihovo sprečavanje može biti ubrzano ukoliko razvijene zajednice obezbede finansijsku podršku za to, smatra Šah, a prenosi Reuters.

Rukovodilac kompanije za usluge u oblasti održivosti Accenture Piter Lejsi (Peter Lacy) izjavio je da je za investitore i kompanije najvažniji korak na samitu bio formiranje Internacionalnog odbora za standarde održivosti, čiji je cilj da stvore definišu udeo kompanija u klimatskim promenama.

Lejsi je ovo nazvao “seizmičkim momentom” za poslovanje kome su se on i kompanija Accenture nadali.

Novi odbor će, kako je Lejsi naveo u mejlu, pomoći investitorima i deoničarima da bolje razumeju rizike i mogućnosti, te da preusmere velike svote kapitala koje su neophodne za suzbijanje emisija štetnih gasova do nultog nivoa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...