Naša zemlja prva u Evropi koja se pridružila novoj međunarodnoj mreži trgovaca i špeditera

Svetski logistički pasoš šansa za srpsku privredu

BiznisBolji posaoSrbijaVesti

2.11.2021 14:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Svetski logistički pasoš šansa za srpsku privredu Svetski logistički pasoš šansa za srpsku privredu
Potpisivanjem Memoranduma između Dubai logističkog pasoša, Vlade Srbije i Privredne komore Srbije (PKS), Srbija se danas kao prva evropska zemlja pridružila mreži Svetski logistički... Svetski logistički pasoš šansa za srpsku privredu

Potpisivanjem Memoranduma između Dubai logističkog pasoša, Vlade Srbije i Privredne komore Srbije (PKS), Srbija se danas kao prva evropska zemlja pridružila mreži Svetski logistički pasoš (World Logistics Passport), što će domaćim kompanijama omogućiti bolju konkurentnost i povezanost, saopšteno je iz PKS.

Predsednik PKS Marko Čadež ukazao je da su pregovori sa Dubai logističkim pasošem počeli pre godinu dana, kako bismo poboljšali logistički transport za naše kompanije.

„Svetski logistički pasoš omogućava da našim kompanijama obezbedimo brži prevoz, smanjene troškove transporta i jednu novu logističku liniju kojom mogu da za osam do 10 dana skrate vreme transporta robe na tržišta Afrike, zemalja Zaliva, Azije i Bliskog istoka“, istakao je Čadež.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović je ukazao da će zahvaljujući današnjem Memorandumu o razumevanju kompanije iz Srbije imati mnogo bolje logističke uslove da razvijaju svoje poslovanje.

Izvršni direktor mreže Svetski logistički pasoš Majk Baškaran (Mike Bhaskaran) je ukazao da ovaj program pomaže zemljama da razvijaju svoje ekonomije i otvaraju radna mesta tako što podstiču trgovinu i čine svoje proizvode konkurentnijim i dostupnijim kroz efikasnije lance nabavke.

Program Svetski logistički pasoš zasniva se na partnerstvu između trgovaca, kompanija u logističkom sektoru i lokalnih entiteta, kako bi se omogućila logistika u vidu brzih traka za prevoz robe, uklanjanje administrativnih troškova i brže carinjenje robe, navodi se u saopštenju PKS.

Dodaje se da će pridruživanjem Srbije mreži Svetski logistički pasoš, kompanijama iz naše zemlje biti obezbeđen čitav spektar pogodnosti kod partnera ove mreže u Dubaiju.

Svetski logistički pasoš je globalna inicijativa vođena privatnim sektorom, stvorena da ujednači tok globalne trgovine, omogući pristup tržištu kroz stvaranje novih trgovinskih ruta i obezbedi ekonomsku efikasnost članicama.

Trgovci i špediteri dobijaju veće pogodnosti što više trguju preko njegovih platformi i mogu očekivati godišnji porast trgovine u proseku od pet do 10 odsto. Iz PKS navode da je besplatan pristup ovoj mreži inkluzivan i da pokriva ceo trgovinski ekosistem, od transporta i logistike do finansiranja trgovine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...