DA LI ĆE OBRAZOVANJE U SRBIJI POVRATITI STARI SJAJ?

Svi udžbenici za đake treba da budu besplatni, kaže za Biznis.rs profesor Aleksandar Kavčić

KulturaLifestyleSrbijaVesti

15.2.2021 13:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Svi udžbenici za đake treba da budu besplatni, kaže za Biznis.rs profesor Aleksandar Kavčić Svi udžbenici za đake treba da budu besplatni, kaže za Biznis.rs profesor Aleksandar Kavčić
Profesor na Karnegi Melon Univerzitetu u Pitsburgu Aleksandar Kavčić do skora nije bio mnogo poznat široj javnosti, ali kada je pre nekoliko godina zajedno... Svi udžbenici za đake treba da budu besplatni, kaže za Biznis.rs profesor Aleksandar Kavčić

Profesor na Karnegi Melon Univerzitetu u Pitsburgu Aleksandar Kavčić do skora nije bio mnogo poznat široj javnosti, ali kada je pre nekoliko godina zajedno sa univerzitetom dobio na sudu američkog giganta Marvel, koji je morao da im isplati 750 miliona dolara odštete za krađu patenta, dospeo je na „naslovne stranice“.

Profesor Kavčić je taj novac uložio u unapređenje školstva u Srbiji, tačnije u digitalne udžbenike u PDF formatu koji su dostupni svim đacima, a što je najvažnije, njihovo korišćenje je besplatno.

Na pitanje šta misli o Zakonu o izboru udžbenika za osnovne škole, profesor Kavčić za Biznis.rs kaže da mu je prva asocijacija da je ceo proces previše komplikovan.

Azbuka je azbuka, Pitagorina teorema takođe

„Stvarno ne vidim potrebu da se udžbenici za osnovnu školu menjaju toliko često da mlađe dete ne može da nasledi od starijeg. Tako je godinama bilo i nešto nisam primetio da su generacije koje su nasleđivale udžbenike lošije obrazovane. Nedavno sam čuo da se, na primer, udžbenici iz likovnog moraju menjati na svake dve, tri godine jer se u međuvremenu pojavljuju ‘nove didaktičke metode učenja’. E to stvarno ne mogu da prihvatim kao nešto što je normalno i ima smisla. Azbuka je azbuka, Pitagorina teorema takođe, i niko tu ne može ništa posebno novo da izmisli“, smatra profesor.

On misli i da je važno da roditelji ne budu samo formalno, već i suštinski uključeni u to koji će se udžbenici izabrati.

Foto: Privatna arhiva

„Jer ovako ispada da je osnovno obrazovanje obavezno, da roditelji udžbenike moraju da kupe, ali da ne mogu i da izaberu šta će svojim novcem platiti! To nigde nema, i mislim da je vreme da više ne bude tako ni u Srbiji“, tvrdi on.

Profesor Kavčić smatra da bi, kada je reč o izboru knjiga, kao i mnogobrojnih izdavača udžbenika koji se nadmeću da budu izabrani, taj problem mogao da se reši jednostavno, efikasno i inventivno.

„Prosto, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva treba da dobije status ‘javnog servisa’ kao što ga ima RTS, jer su udžbenici nacionalni resurs. Tada bi Zavod bio finansiran iz budžeta, i mogao bi svoj sadržaj, dakle udžbenike, besplatno da šalje u etar, u ovom slučaju veb sajt. Na tom principu funkcioniše i RTS. Ako je javni interes da građani imaju besplatno informisanje, onda je javni interes i da imaju besplatne udžbenike. Pri tom bi rad Zavoda koštao neuporedivo manje od RTS“, objašnjava profesor za naš sajt.

Zavod za udžbenike da dobije status „javnog servisa“

On je naglasio da je čak i SANU predložila da Zavod dobije status „ustanove od nacionalnog značaja“.

Upitan da li je moguća manipulacija od strane pojedinih izdavača, s obzirom na aktuelni Zakon, kao i kakav je kvalitet gradiva u udžbenicima za osnovce, profesor kaže da je za kvalitet udžbenika u Srbiji zadužen Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV), kao i da svi udžbenici koji imaju „broj i datum izdavanja rešenja o odobrenju rukopisa udžbenika“ odobreni su od ZUOV, i samim tim kvalitetni i potpuno prilagođeni nastavi.

„Tako da, ne postoji nikakav ‘kvalitet iznad kvaliteta’ koji neke inostrane izdavačke kuće pokušavaju da promovišu i time, mislim, dovode u zabludu roditelje đaka. Samo je ZUOV za to nadležan u našoj zemlji“, ističe Kavčić i dodaje da svi udžbenici na sajtu besplatnabiblioteka.com imaju izložen „broj i datum izdavanja rešenja o odobrenju rukopisa udžbenika“ u samom udžbeniku.

Profesor je naglasio da su udžbenici samo sredstvo za rad, dok je sve ostalo u rukama, kako je rekao, dobrih i zanimljivih prosvetnih radnika. Prema njegovom mišljenju, danas je za srpsko obrazovanje najvažnije da se prosvetni radnik vrati na pijedestal u društvu.

Kavčić je rekao da postoje načini da se to uradi decentralizovano, bez dekreta ministarstva i bez bespotrebnih eksperimenata u obrazovnom sistemu. Naime, kako kaže, potrebno je samo adekvatno motivisati prosvetne radnike, a nije reč samo o platama.

„Mnogo je bitnije vratiti dostojanstvo prosvetnom radniku, i odati mu dužno poštovanje koje takva jedna plemenita profesija zaslužuje. Niko se ne odlučuje za karijeru u prosveti da bi se u njoj obogatio, već su to mahom idealisti koji zaista uživaju podižući i učeći decu, ono najvrednije što jedna nacija ima. Osim toga, čvrsto verujem da svako dete mora dobiti jednake šanse na početku školovanja. Zato je važno da udžbenici budu besplatni, kako bi baš svako dete moglo i da ih ima“, smatra profesor Kavčić.

U okviru fondacije „Alek Kavčić“, čiji je osnivač naš sagovornik, realizovan je projekat besplatnih udžbenika za obrazovanje u Srbiji.

Foto: Pixabay.com

Na sajtu se nalaze besplatni odobreni udžbenici, sa pečatom Ministarstva prosvete, u PDF formatu i svako može da im pristupi i da ih „skine“ sa sajta na svoj računar ili telefon.

Isplativije i jednostavnije

Profesor objašnjava da kada je reč o odabiru udžbenika, tu postoje dve vrste. Prva je ona za koje Fondacija ima puna autorska prava.

„Te udžbenike može bilo ko preuzeti, štampati, umnožavati i distribuirati. Fondacija neće štititi prava na umnožavanje (tzv. copyright). A ako neko ipak ne uspe da odštampa po povoljnim uslovima, Fondacija će preko svojih partnerskih izdavača omogućiti roditeljima da dođu do štampanog, ukoričenog, legitimnog udžbenika za svega dva dinara po stranici“, kaže naš sagovornik.

Dodaje da je druga vrsta udžbenika ona koju je izradio Zavod za udžbenike i nastavna sredstva.

„Oni se mogu preuzeti sa sajta za ličnu upotrebu, bez prava na umnožavanje i distribuciju“, navodi profesor Kavčić i dodaje da je svakako isplativije koristiti digitalne udžbenike u PDF formatu.

„Neretko udžbenički komplet sadrži radnu svesku, zbirku zadataka ili dodatni materijal. Na primer, nema protrebe štampati zbirku zadataka. Zadatak se može pročitati iz PDF formata sa računara, i pristupiti se njegovom rešavanju bez štampanja i jedne jedine stranice. Nema potrebe da se kupuje cela zbirka u papiru, ako se zadaci mogu pročitati na internetu. Što se radnih svezaka tiče, tu se može odštampati samo ona stranica koju nastavnik zaista traži. I tu nema potrebe bacati novac na štampanje ili kupovinu cele radne sveske u štampanom obliku“, objasnio je Kavčić.

On je naglasio da je čak i za decu koja imaju manje probleme sa vidom, udžbenik u PDF formatu daleko bolji jer se na ekranu sve može uvećati, dok se to ne može na papiru.

„Za onu decu koja imaju veće probleme sa vidom (delimično ili potpuno), te ne mogu da vide ni ekran ni papir, postoje taktilni i zvučni udžbenici, a Zavod za udžbenike, kao jedini nacionalni izdavač, ima obavezu da ih proizvede i ponudi toj deci. Podsetićemo da je Zavod za udžbenike partner Fondacije, i da nema sumnje da će se Zavod držati svojih Zakonom utvrđenih obaveza“, ističe Kavčić i dodaje:

„Fondacija ima dugoročne planove da finansira i udžbenike za ovu kategoriju đaka, ali za sada to radi preko Zavoda za udžbenike koji ima zakonom utvrđen mandat da obezbedi udžbenike za takve đake“.

Foto: Biznis.rs

„Tehnologija takođe dozvoljava i da se svi udžbenici stave na jedan tablet, te da dete nosi u školu jedan omanji tablet računar, a ne 20 teških knjiga. Pri tom, tablet računar košta 50 do 100 evra, a može da traje nekoliko godina. Jeftinije je investirati jednokratno u tablet računar nego u štampana izdanja udžbenika svake godine“, smatra Kavčić.

On je rekao i da Fondacija nije imala nikakvih problema, niti prepreka oko autorskih prava za objavljivanje digitalnih udžbenika, kao i da su svi ugovori, sa svim saradnicima sa kojima je radila kako bi obezbedila udžbenike za osnovce, uredno plaćeni, i potpisani.

„Priču o autorskim pravima pokrenula je strana izdavačka kuća koja baš nikakve veze nema ni sa Fondacijom, ni sa našim ugovorima. I ja počinjem da se pitam da li oni poštuju sve svoje ugovore i na koji način tretiraju svoje saradnike?“, primećuje profesor.

Govoreći o ciljevima Fondacije Alek Kavčić, profesor je istakao da je to dugoročna promocija obrazovanja i nauke.

Foto: Privatna arhiva

Na pitanje da li misli da će u budućnisti dečije školske torbe moći da budu lakše nego što su sad, on misli da je to kompleksno pitanje, i da zahteva dogovore ministarstva prosvete sa učiteljima i nastavnicima.

Rekao je i da je čuo iz iskustva roditelja čija deca idu u osnovnu školu da se često dešava da im se na početku školske godine kaže da moraju da kupe neki udžbenik ili radnu svesku, da deca to neko vreme i nose u školu, ali da se praktično na času nikada ne koristi.

„Na sajtu besplatnabiblioteka.com svi udžbenici su u PDF formatu, i jednom kada se ‘skinu’ na računar tu i ostaju. Za njihovo otvaranje nije neophodno stalno imati internet, već samo jednom, za razliku od digitalnih udžbenika stranog izdavača. Na primer, sa udžbenikom u PDF formatu, moguće je možda štampati samo one lekcije koje su trenutno potrebne, ili samo oni zadaci u radnoj svesci koji se rade na tom času. I to je jedan od načina da školski rančevi budu lakši“, zaključuje profesor Kavčić.

Tagovi
SRBIJA
  • Anna

    27.2.2021 #1 Author

    Lepa ideja koja je krenula sitnim koracima u realizaciju. Iskreno se nadam da će istrajati do kraja i vratiti u škole i decu i prosvetne radnike

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...