Cene porasle osmu nedelju zaredom

Svi žele da osiguraju dovoljne količine nafte ukoliko Rusija napadne Ukrajinu

BerzaSvetU fokusuVesti

14.2.2022 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Svi žele da osiguraju dovoljne količine nafte ukoliko Rusija napadne Ukrajinu Svi žele da osiguraju dovoljne količine nafte ukoliko Rusija napadne Ukrajinu
Na svetskim tržištima cene nafte porasle su i prošle sedmice, osme zaredom, što je posledica napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije u vezi... Svi žele da osiguraju dovoljne količine nafte ukoliko Rusija napadne Ukrajinu

Na svetskim tržištima cene nafte porasle su i prošle sedmice, osme zaredom, što je posledica napetosti između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije u vezi Ukrajine i procena o rastu potražnje u ovoj godini na rekordne nivoe.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je tokom prošle nedelje 1,25 odsto na 94,44 dolara, dok je na američkom barel poskupio 0,85 odsto na 93,1 dolara, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Nove najviše nivoe cena nafte od kraja 2014. godine najviše su posledica skoka cena u petak od tri odsto, nakon što je Bela kuća poručila da Rusija sada ima dovoljno vojnika da izvede veliku vojnu operaciju na Ukrajinu, da bi napad mogao uslediti bilo koji dan i da bi svi Amerikanci trebalo da napuste Ukrajinu u roku od 24 do 48 sati.

To je izazvalo strahovanja trgovaca od poremećaja u snabdevanju Evrope energentima iz Rusije.

„Svi žele da osiguraju dovoljno nafte ako dođe do invazije i znate da slede sankcije protiv Rusije, koje bi mogle rezultirati poremećajem snabdevanja gasom i naftom”, kazao je Endru Lipou (Andrew Lipow), predsednik u kompaniji Lipow Oil Associates.

Podršku cenama pružila je krajem prošle nedelje i Međunarodna agencija za energiju (IEA), koja je povećala procenu potražnje za naftom u ovoj godini za 800.000 barela dnevno, pa sada očekuje da će porasti 3,2 miliona barela dnevno i dostići rekordnih 100,6 miliona barela dnevno.

Ocena IEA o nedovoljnoj ponudi nadovezala se na upozorenje organizacije OPEC da bi svetska potražnja za naftom u ovoj godini mogla rasti još snažnije, s obzirom na snažan oporavak ekonomije od korona krize.

IEA je poručila i da bi Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati većom proizvodnjom mogli smiriti nestabilna tržišta.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici proizvodili su u januaru 900 hiljada barela dnevno manje nego što su zacrtali, naglasila je IEA, a Saudijska Arabija i UAE imaju najviše slobodnih proizvodnih kapaciteta i mogli bi ublažiti pritisak na rezerve.

Upravo su smanjene globalne rezerve nafte jedan od faktora koji podižu cene prema 100 dolara, podstičući inflaciju u celom svetu, naglasila je IEA. Iako su porasle osmu sedmicu zaredom, rast cena nafte poslednjih nedelja se usporava jer bi se ubuduće rast ekonomije mogao usporiti.

Naime, kako je u SAD inflacija dostigla 7,5 odsto, najviši nivo u 40 godina, američka centralna banka uskoro će povećati ključne kamatne stope, i to agresivnije nego što se očekivalo. To bi moglo usporiti rast najveće svetske ekonomije, a time i potražnje za naftom.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 odsto, od početka ove godine cene nafte su skočile više od 20 odsto.

Neki analitičari smatraju da će zbog jačanja potražnje, a nedovoljne ponude, cena barela uskoro dostići nivo od 100 dolara. Drugi, međutim, očekuju da bi uskoro mogao biti prekinut trend rasta cena.

  • MARE

    20.2.2022 #1 Author

    Ako nije rat svakako je dobra kampanja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...