KRAJ PARTNERSTVA BRITANSKOG I FRANCUSKOG LANCA SAMOPOSLUGA

Tesco i Carrefour neće produžiti sporazum o kombinovanju globalne kupovne moći

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

8.6.2021 19:00 Autor: Redakcija Biznis.rs

Tesco i Carrefour neće produžiti sporazum o kombinovanju globalne kupovne moći Tesco i Carrefour neće produžiti sporazum o kombinovanju globalne kupovne moći
Tri godine nakon potpisivanja sporazuma o kombinovanju globalne kupovne moći, supermarketi Tesco i Carrefour najavili su da neće biti produženja sporazuma. Najveći maloprodajni lanac u... Tesco i Carrefour neće produžiti sporazum o kombinovanju globalne kupovne moći

Tri godine nakon potpisivanja sporazuma o kombinovanju globalne kupovne moći, supermarketi Tesco i Carrefour najavili su da neće biti produženja sporazuma. Najveći maloprodajni lanac u Velikoj Britaniji i francusko carstvo hipermarketa izjavili su da žele da se usredsrede na „sopstvene mogućnosti“ po isteku sporazuma koji je potpisan u julu 2018. godine.

U martu 2019. otkriveno je kako su šefovi Tesca i Carrefoura pozvali vodeće dobavljače na razgovore u Ženevu, jer su kompanije nastojale da „usklade uslove rada“. Ovaj potez izazvao je strah kod dobavljača da će se suočiti sa velikim pritiskom na cene, ali su od tada na posao poemetili ne samo Brexit i kriza izazvana pandemijom koronavirusom, već i i turbulencije preuzimanja Carrefoura i promene rukovodstva u Tescu, prenosi Grocer.

Maloprodaja voća unutar supermarketa
Foto: Pixabay.com

„Tokom poslednje tri godine, Tesco i Carrefour su iskoristili mnoge mogućnosti zajedničke kupovine u kategorijama hrane i opšte robe, omogućavajući pristup novim dobavljačima, novim izvorima i novim proizvodima. Krećući se napred, obe kompanije su se složile da će nastaviti posao samostalno i usredsrediti se na sopstvene mogućnosti, nadovezujući se na iskustvo i napredak postignut tokom perioda saveza“, navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Izvršni direktor kompanije Sentinel Management Consultants Dejvid Sables (David Sables) navodi da je da sama odluka mudar potez, i dadaje. „Prednosti sporazuma su uvek bile sumnjive. Bilo da je to bio pokušaj da dva partnera mogu da prodaju svoje proizvode na svojim teritorijama, ili pokušaj stvaranja grupe za kupovinu koja bi izvršila pritisak na dobavljače, bilo je vrlo malo dokaza o uspehu na bilo koji način”, naveo je on.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.