Posle 11 udesa u vožnji bez vozača

Tesla pod bezbednosnom istragom sistema autopilota

AutomobiliHi-techLifestyleSvetVesti

17.8.2021 08:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

Tesla pod bezbednosnom istragom sistema autopilota Tesla pod bezbednosnom istragom sistema autopilota
TSLA Quotes by TradingView Američka Uprava za bezbednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) istražuje napredni sistem za vožnju bez vozača kompanije Tesla, poznat pod nazivom... Tesla pod bezbednosnom istragom sistema autopilota


Američka Uprava za bezbednost saobraćaja na autoputevima (NHTSA) istražuje napredni sistem za vožnju bez vozača kompanije Tesla, poznat pod nazivom Autopilot, nakon 11 sudara od početka 2018. godine. U izveštaju regulatorne agencije navedeno je da je u sudarima povređeno 17 osoba, dok je jedno lice poginulo.

Četiri sudara dogodila su se ove godine, saopštila je NHTSA, a većina po mraku, prenosi Wall Street Journal. U jednom takvom sudaru u martu, vozač Teslinog modela „Y“ udario je u policijski automobil koji se zaustavio, a imao je uključena rotaciona svetla.

NHTSA proučava sistem autopilota u 765.000 Teslinih vozila, koja su proizvedena od 2014. do 2021. godine. Autopilot je dostupan na vozilima napravljenim od kraja 2014. godine. Akcije Tesle izgubile su u ponedeljak 4,32 odsto svoje vrednosti, nakon što je započela formalna istraga.

Kada je zatvorila prethodnu istragu 2017. godine, bez preduzimanja bilo kakvih radnji, NHTSA se našla na udaru kritika zbog toga što nije obezbedila sigurnost sistema koji omogućava vozačima da drže ruke od volana duže vreme.


Nakon nove istrage NHTSA mogla bi takođe da odluči da ne preduzme ništa, ili bi mogla da zahteva opoziv, što bi moglo da nametne efikasna ograničenja o tome kako, kada i gde radi autopilot. Izvršni direktor kompanije Tesla, Ilon Mask (Elon Musk) naveo je da njegova vozila sa uključenim autopilotom imaju 10 puta manju šansu za nesreću od prosečnog vozila.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...