za brži oporavak regiona od posledica korona virusa do sada uloženo 1,7 milijardi evra

Tokom 2021. godine EIB investirala 853 miliona evra u Zapadni Balkan

BiznisInfrastrukturaVesti

7.2.2022 16:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Tokom 2021. godine EIB investirala 853 miliona evra u Zapadni Balkan Tokom 2021. godine EIB investirala 853 miliona evra u Zapadni Balkan
Grupacija Evropske investicione banke (Grupacija EIB), banka Evropske unije, ukupno je tooom 2021. godine investirala 853 miliona evra širom Zapadnog Balkana za održivi razvoj,... Tokom 2021. godine EIB investirala 853 miliona evra u Zapadni Balkan

Grupacija Evropske investicione banke (Grupacija EIB), banka Evropske unije, ukupno je tooom 2021. godine investirala 853 miliona evra širom Zapadnog Balkana za održivi razvoj, zelenu tranziciju, digitalizaciju i podršku malim i srednjim preduzećima.

Prošle godine je EIB investirala 560 miliona evra u mala i srednja preduzeća u regionu, pomažući im da se oporave, prilagode, održe likvidnost, nastave sa investiranjem, očuvaju radna mesta i stvore nove mogućnosti za zapošljavanje, navodi se u saopštenju koje prenosi agencija Beta.

Dodato je da su sredstva namenjena malim i srednjim preduzećima dostupna pod pristupačnijim i fleksibilnim uslovima, u okviru finansijskog paketa „Tima Evropa“ za brži oporavak regiona od korona virusa.

Kako je navedeno, sa gotovo 200 miliona evra investiranih u digitalni sektor Zapadnog Balkana od 2020. godine, EIB je postala jedan od glavnih finansijera digitalne transformacije u regionu i omogućila mu, naglašeno je, „pametan, otporan i inkluzivni rast regiona“.

Istaknuto je da će investicije EIB premostiti digitalni jaz i omogućiti nadogradnju postojeće 4G i uvodjenje 5G mreže, kao i digitalizaciju više od 1.500 škola i razvoj digitalnih veština.

Dugoročno gledano, očekuje se da će to povećati produktivnost preduzeća, efikasnost javnih institucija i mogućnost zapošljavanja mladih u kontekstu novog digitalnog doba.

U okviru finansijskog paketa „Tima Evropa“, EIB je do sada uložila 1,7 milijardi evra za brži oporavak regiona od korona virusa, obezbeđujući zeleni, digitalni i održiv rast.

  • VERA

    7.2.2022 #1 Author

    Preduzećima fali podsticaji, ovo će im dobro doći. Mada bi bilo dobro i da država više pomaže domaće firme.

    Odgovori

  • ZVE84

    7.2.2022 #2 Author

    Odličan potez EIB-a, nadam se da će ulagati i u Balkan, s tim što se nadam da su svesni posledica 5G mreže.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    8.2.2022 #3 Author

    treba podsticati, ulagati samo se bojim da običan mali preduzetnik nece bas doći do tih sredstava
    svakako je dobro kada sredstva stizu

    Odgovori

  • LUKQ

    8.2.2022 #4 Author

    Super podsticaj

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...