Među vodećima na listi dosta bračnih parova I porodičnih ulagača

Top 100 najbogatijih Slovenaca zajedno poseduje 7,1 milijardu evra

NovacRegionVesti

25.11.2021 15:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Top 100 najbogatijih Slovenaca zajedno poseduje 7,1 milijardu evra Top 100 najbogatijih Slovenaca zajedno poseduje 7,1 milijardu evra
Stotinu najbogatijih Slovenaca raspolaže zajedno imovinom vrednom 7,1 milijardu evra, što je rekordan iznos i za skoro četvrtinu ili 1,3 milijarde evra veći nego... Top 100 najbogatijih Slovenaca zajedno poseduje 7,1 milijardu evra

Stotinu najbogatijih Slovenaca raspolaže zajedno imovinom vrednom 7,1 milijardu evra, što je rekordan iznos i za skoro četvrtinu ili 1,3 milijarde evra veći nego 2020. godine.

Na vrhu rang liste slovenačkih bogataša nema promena, pri čemu Samo i Iza Sija Login i dalje drže prvo mesto ispred drugoplasiranog para Sandija Češka i Livije Dolanc, piše Tanjug, pozivajući se na poslovni list Finance.

Rast bogatstva 100 najimućnijih Slovenaca, najveći posle 2008. godine, rezultat je boljeg kotiranja njihovih kompanija na berzama, što je osnov za procenu njihove neto vrednosti, ali i dobrog poslovanja, razduživanja, jačanja finansijskih bafera i, u nekim slučajevima, uspešnih akvizicija, kaže se u obrazloženju.

Početni iznos bogatstva na listi top 100 je takođe porastao sa prošlogodišnjih 20,9 miliona evra na 27,7 miliona evra, dok je sa liste ispalo više od četvrtine ljudi koji su se na njoj nalazili prošle godine. Klubu najbogatijih pridružilo se 10 novih osoba, a 17 se ponovo vratilo.

Na čelu liste su Iza Sija i Samo Login, nekadašnji vlasnici aplikacije Outfit7 i bivši supružnici koji su nastavili da rade zajedno zbog čega se tretiraju kao jedan entitet. Vrednost njihove imovine procenjena je na 689 miliona evra.

Na poziciji broj dva su Sandi Češko i Livija Dolanc sa procenjenim bogatstvom od 355 miliona evra, pri čemu najveći deo njihove imovine čini prihod od 55-procentnog udela u maloprodajnom omni-kanalu Studio Moderna.

U vodeću trojku najbogatijih probila se porodica Šešok, vlasnica grupe za elektroniku Iskra, koja je zabeležila najveći skok na listi uvećavši bogatstvo sa prošlogodišnjih 150 miliona evra na 270 miliona evra.

Finance ističe da je bračni par Vesna i Dari Južna, u čijem je vlasništvu holding kompanija Perspektiva, ušao u prvih 10 bogataša s rastom imovine od 73 odsto na 202 miliona evra, najviše zahvaljujući razduživanju i rastu tržišne vrednosti energetske kompanije Petrol.

Najzanimljiviji novajlija na listi je košarkaš Luka Dončić, s bogatstvom procenjenim na 29,4 miliona evra, nakon što je ova NBA zvezda potpisala petogodišnji ugovor sa timom Dallas Maveriks od 207 miliona dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...