TRAMP ĆE MORATI DA PRIZNA PORAZ, JER ODLAZAK NA SUD ZNAČI UDARAC U TEMELJE AMERIČKE DEMOKRATIJE, kaže za Biznis.rs Jakša Šćekić

IzdvajamoSvetVesti

10.11.2020 09:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

TRAMP ĆE MORATI DA PRIZNA PORAZ, JER ODLAZAK NA SUD ZNAČI UDARAC U TEMELJE AMERIČKE DEMOKRATIJE, kaže za Biznis.rs Jakša Šćekić TRAMP ĆE MORATI DA PRIZNA PORAZ, JER ODLAZAK NA SUD ZNAČI UDARAC U TEMELJE AMERIČKE DEMOKRATIJE, kaže za Biznis.rs Jakša Šćekić
Izbori za predsednka u SAD su po svemu sudeći završeni, a demokratski kandidat Džo Bajden je pobedio i naredni mandat biće na čelu najveće... TRAMP ĆE MORATI DA PRIZNA PORAZ, JER ODLAZAK NA SUD ZNAČI UDARAC U TEMELJE AMERIČKE DEMOKRATIJE, kaže za Biznis.rs Jakša Šćekić

Izbori za predsednka u SAD su po svemu sudeći završeni, a demokratski kandidat Džo Bajden je pobedio i naredni mandat biće na čelu najveće svetske sile, kaže za Biznis.rs Jakša Šćekić, nekadašnji novinar Sky-news i Reuters.

Foto: Tanjug/AP

„Tradicija je u Americi da mediji proglašavaju pobednika, jer u SAD ne postoji centralna izborna komisija, velike TV kuće i novinske agencije angažuju specijalističke agencije koje se bave istraživanjima javnog mnjenja. Ugled neke agencije, ili medija u SAD zavisi od preciznosti, tako da pre nego što proglase pobednika izbora postoji ozbiljan sistem provera. I istina je da se dešavalo da pogreše, ali je onda ugled tog medija manji“, objašnjava Šćekić.

On je dodao da će u narednom periodu dosadašnji predsednik Donald Tramp biti pod snažnim pritiskom da prizna poraz, kao i da je put do Vrhovnog suda dug i komplikovan.

Bajdenova pobeda je konačna

„Tramp je tvrdoglav, borac je, ali za Ameriku i svet, Bajden je izabran“, kaže Šćekić za naš portal.

Kolumnistknja „Nedeljnika“ Ljiljana Smajlović za Biznis.rs kaže da je prema njenom mišljenju Bajdenova pobeda konačna.

Foto: Tanjuf/AP

„Očekujem da se naknadno, posle ponovnog prebrojavanja glasova u nekim okruzima, koriguje konačni broj glasova koje su kandidati osvojili. Ali nema izgleda da može biti otkriveno 70 hiljada glasova koji su pogrešno pripisani Bajdenu, a zapravo pripadaju Trampu“, kaže Smajlović.

„Uostalom, ni predsednikovi advokati tako nešto ne tvrde u sudovima kojima su se obratili. Prema tome, nikakve su šanse da Vrhovni sud SAD preinači odluku o tome ko je pobedio“, zaključila je Smajlović, a sličnog mišljenja je i Ščekić.

On kaže da ceo slučaj oko brojanja glasova posle predsedničkih izbora neće stići do Vrhovnog suda, jer prema svemu što se dešavalo posle izbora nema izgleda da Tramp ima podršku čak i svoje Republikanske stranke.

„Tramp će morati da prizna poraz, jer odlazak pred sud znači udarac u temelje američke demokratije, a to mu čak ni njegova Republikanska stranka neće dozvoliti. Zanimljivo je da se vođstvo Republikanske stranke ne oglašava povodom namere Trampa da rezultate ospori na sudu. A Tramp mora da podnese ozbiljne dokaze da su izbori navodno ‘ukradeni’, a on te dokaze za sad nema“, kaže Šćekić.

Foto:Wikimedia.org

Šćekić očekuje i da će Tramp na kraju mirno otići iz Bele kuće i predati funkciju novoizabranom predsedniku, ali dodaje da Bajdena očekuju četiri teške godine vladanja, jer je oko 70 miliona ljudi glasalo za Trampa.

„SAD je duboko podeljena zemlja i Bajden će probati da pomiri obe strane, ali mnogo toga zavisi i ko će imati većinu u Senatu i Kongresu, a ono što je Tarmp uspeo, to je da ujedini SAD protiv Kine, i da američka demokratija nije otporna na populizam„, ocenio je naš sagovornik.

Odnosi SAD i Srbije se neće promeniti

Šćekić veruje da se odnosi Srbije i SAD sa Bajdenom na čelu Amerike neće mnogo promeniti, već će SAD i EU jače sarađivati na međunarodnom planu.

Foto: Tanjug/AP

„Bajden će jačati ulogu NATO pakta, ali ne treba očekivati neku veću promenu politike prema Srbiji. SAD su ušle u Srbiju da bi umanjile politički uticaj Rusije i kineski ekonomski uticaj, tako da će Amerika pojačati prisustvo u Srbiji, a pritisak oko rešavanja kosovskog problema biće ujednačen na obe strane. Nemačka će se mnogo više baviti Zapadnim Balkanom u ime EU i SAD“, precizirao je naš sagovornik.

Na pitanje da li vidi sadašnju potpredsednicu Kamalu Haris kao buduću predsednicu SAD, Šćekić je odgovorio da je realno očekivati da ona postane prva žena predsednik u istoriji SAD i da je samo pitanje kad, a ne da li će biti. Sve o izborima u SAD pročitajte OVDE.

Foto: Pixabay.com

Osvrćući se na ekonomsku saradnju Srbije i SAD nakon izborne pobede Bajdena, Šćekić misli da se ni tu ništa neće promeniti, već naprotiv da će Amerika ekonomski biti još prisutnija u našoj zemlji.

„Vašingtonski sporazum će ostati, kancelarija za investicije će ostati. Tamo gde SAD uđe, nema nameru da izađe, već naprotiv, da je bude sve više“, zaključio je Šćekić.

  • Nikola.Nidzo

    10.11.2020 #1 Author

    ako u zakonu i ustavu pise da moze da ode na sud, onda je to njegova legitimna opcija, iako generalno ne podrzavam nacin na koji su prosli americki izbori

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...