TRAMPOV ČOVEK NA ČELU IDB Državljanin SAD prvi put će predsedavati glavnom latinoameričkom bankom

SvetVesti

13.9.2020 11:20 Autor: Redakcija Biznis.rs

TRAMPOV ČOVEK NA ČELU IDB Državljanin SAD prvi put će predsedavati glavnom latinoameričkom bankom TRAMPOV ČOVEK NA ČELU IDB Državljanin SAD prvi put će predsedavati glavnom latinoameričkom bankom
Mauricio Klaver-Karone izabran je za predsednika Međuameričke banke za razvoj (IDB), saopštila je ta banka. Klaver- Karone postao je tako prvi američki državljanin na... TRAMPOV ČOVEK NA ČELU IDB Državljanin SAD prvi put će predsedavati glavnom latinoameričkom bankom

Mauricio Klaver-Karone izabran je za predsednika Međuameričke banke za razvoj (IDB), saopštila je ta banka. Klaver- Karone postao je tako prvi američki državljanin na toj funkciji u istoriji glavne finansijske institucije Latinske Amerike, dugoj 61 godinu.

Mauricio Klaver- Korone bio je, inače, glavni kandidat predsednika SAD za vođenje ove institucije, a prethodno je bio viši savetnik Donalda Trampa za Latinsku Ameriku.

Uoči glasanja on je poručio guvernerima banke da će biti „strastveni zagovornik“ banke, njenog osoblja i regiona. Za njegov izbor glasalo je 48 guvernera.

Na dužnost stupa 1. oktobra, a obavezao se da će služiti samo jedan petogodišnji mandat, prenosi Tanjug izveštaj agencije Rojters.

Klaver- Karone, američki advokat i zvaničnik rođen je pre 45 godina na Floridi, a odrastao je u Španiji. Radio je kao izvršni direktor u MMF i profesor na dva američka univerziteta, a od 2016. godine priključio se ekonomskom timu Donalda Trampa.

Trampova odluka da nominuje američkog državljanina na čelo Banke izazvala je kritike nekih latinoameričkih zemalja, razvojnih grupa i Evropske unije, ali je Klaver-Karone dobio podršku većine zemalja u regionu.

Argentina, Meksiko, Čile i Kostarika – zabrinuti zbog poteza bez presedana – u početku su pokušali da odlože glasanje, ali nisu uspeli da dobiju dovoljnu podršku za to.

IDB su predvodili Latinoamerikanci od njenog osnivanja 1959. godine, dok je Svetsku banku istorijski vodio američki državljanin.

Tagovi
SAD SVET

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.