pojedinci su na upravljačke pozicije raspoređivani retroaktivno

Transparentnost Srbija: Vlada nezakonito postavljala vršioce dužnosti u 77 odsto slučajeva

SrbijaU fokusuVesti

3.10.2022 11:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Transparentnost Srbija: Vlada nezakonito postavljala vršioce dužnosti u 77 odsto slučajeva Transparentnost Srbija: Vlada nezakonito postavljala vršioce dužnosti u 77 odsto slučajeva
Više od tri četvrtine odluka Vlade Srbije iz 2020. godine o postavljenju vršilaca dužnosti u državnoj upravi bilo je nezakonito, ukazala je danas Transparentnost... Transparentnost Srbija: Vlada nezakonito postavljala vršioce dužnosti u 77 odsto slučajeva

Više od tri četvrtine odluka Vlade Srbije iz 2020. godine o postavljenju vršilaca dužnosti u državnoj upravi bilo je nezakonito, ukazala je danas Transparentnost Srbija (TS).

U 30 odsto slučajeva vlada je prekršila odredbe Zakona o državnim službenicima i to tako što je određivala da će službenici stupiti na dužnost na dan koji je u tom trenutku već bio prošao. Ovo grubo kršenje zakona bi se moglo prekinuti ukoliko Upravni sud oglasi nezakonita rešenja ništavim, smatra TS.

Republičko javno tužilaštvo je 21. juna prošle godine prihvatilo argumente iz inicijative organizacije TS i podnelo tužbu za oglašavanje ništavosti rešenja kod kojeg je Zakon najdrastičnije povređen. Upravni sud, međutim, još uvek nije doneo odluku, i odbija da dostavi informaciju o tome da li je Vlada Srbije odgovorila na tužbu i kakvim argumentima je branila svoje nezakonito postupanje, prenosi Beta.

Za manje od dve godine rada, zaključno sa sednicom od 1. septembra 2022. godine, odlazeća vlada je donela čak 1.258 rešenja o postavljanju vršilaca dužnosti u državnoj upravi, koja se odnose na 290 osoba. Od toga je njih 230 između dva i osam puta uzastopno postavljano za vršioce dužnosti na period od tri meseca, iako Zakon dopušta da se to učini samo jednom.

Samo po ovom osnovu, 972 rešenja (77 odsto) bilo je nezakonito, što znači da su postavljena lica rukovodila organima državne uprave bez osnova ukupno 2.916 meseci. Pored toga, u 369 slučajeva, vlada je rešenja donela retroaktivno, određujući kao datum početka dužnosti dan koji je u tom trenutku već prošao. Vlada je u proseku ove službenike vraćala u prošlost 13 dana, a u najdrastičnijem slučaju čak 188.

Kako je navela TS, u državnoj upravi Srbije, prema podacima Službe za upravljanje kadrovima, trenutno postoji 408 položaja, od kojih je samo 41 odsto (167) popunjeno sprovođenjem konkursa. Ostatak mesta (185) zauzimaju vršioci dužnosti, od kojih je velika većina postavljena nezakonito, ili se vode kao “nepopunjena“ (56), jer je vršiocima dužnosti istekao mandat i čeka se da ga Vlada Srbije retroaktivno “validira“.

Zakonska obaveza profesionalizacije državne uprave inače postoji već sedamnaest godina, a vlada se na nju dodatno obavezala i u okviru Akcionog plana za Poglavlje 23 pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Iako su mnogi konkursi sprovedeni, izostala je politička odluka vlade da na period od pet godina postavi nekog od tri najbolja kandidata.

Umesto toga, većinu položaja zauzimaju lako zamenjivi vršioci dužnosti, postavljeni na period od tri meseca. “Dok je ranije v.d. stanje bilo pravdano raznim izgovorima, danas se političari više ne libe čak ni toga da javno kažu da je razlog za ovakvo postupanje želja da ove službenike drže pod kontrolom”, istaknuto je u saopštenju Transparentnosti Srbija.

Ta organizacija je ocenila da je rešavanje ovog krupnog problema stoga jedno od pitanja na kojem se najpre može pokazati da li će nova Vlada Srbije biti spremna da ponovo uspostavi makar osnovnu pravnu sigurnost, a zatim i da krene putem istinske profesionalizacije i depolitizacije državne uprave.

„Uspostavljanju zakonitog stanja bi svakako pomogla i veća transparentnost – objavljivanje i ažuriranje spiska popunjenih i nepopunjenih položaja, vršilaca dužnosti, konkursa i njihovog ishoda, jer su ti podaci trenutno dostupni samo po zahtevu za pristup informacijama ili pretragom zipovanih odluka sa svake sednice Vlade Srbije“, navela je TS.

 • Jovana24

  3.10.2022 #1 Author

  To samo kod nas u ovoj dzungli moze.

  Odgovori

 • GOCA BG

  3.10.2022 #2 Author

  Godinama sve ovo traje,i tesko da ce se iskoreniti…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...