TREĆINA ISPITANIKA IZ REGIONA STRAHUJE ZA SVOJE RADNO MESTO Pandemija poljuljala osećaj sigurnosti, pokazalo istaživanje Infostuda

BiznisBolji posaoRegionVesti

2.12.2020 15:55 Autor: Julijana Vincan 3

TREĆINA ISPITANIKA IZ REGIONA STRAHUJE ZA SVOJE RADNO MESTO Pandemija poljuljala osećaj sigurnosti, pokazalo istaživanje Infostuda TREĆINA ISPITANIKA IZ REGIONA STRAHUJE ZA SVOJE RADNO MESTO Pandemija poljuljala osećaj sigurnosti, pokazalo istaživanje Infostuda
Čak 33 odsto zaposlenih ispitanika iz Srbije boji se da bi moglo ostati bez posla u naredom periodu, usled krize izazvane pandemijom, a i... TREĆINA ISPITANIKA IZ REGIONA STRAHUJE ZA SVOJE RADNO MESTO Pandemija poljuljala osećaj sigurnosti, pokazalo istaživanje Infostuda

Čak 33 odsto zaposlenih ispitanika iz Srbije boji se da bi moglo ostati bez posla u naredom periodu, usled krize izazvane pandemijom, a i u celom regionu jednak procenat ispitanika ima isti strah, pokazalo je istraživanje koje je sproveo sajt za zapošljavanje Poslovi Infostud.

„Podaci pokazuju da je prošle godine za svoje radno mesto strahovala četvrtina zaposlenih ispitanika, odnosno, 24 procenta, tako da vidimo direktni uticaj koji je pandemija ostavila na mišljenje zaposlenih u Srbiji“, ističe se u rezultatima dostavljenim našem portalu.

Regionalni sajam poslova
Foto: Infostud

Kako je navedeno, istraživanje je rađeno tokom trajanja Regionalnog sajma poslova i za cilj je imalo utvrđivanje stanja na srpskom i regionalnom tržištu rada. Stoga su u njemu učestvovali i sajtovi iz regiona: MojPosao.ba, Vrabotuvanje.com.mk, MojPosao.hr i Deloglasnik.si.

Bilo je uključeno više od 5.000 ispitanika, od kojih je skoro 2.000 bilo iz Srbije. Među ispitanicima iz naše zemlje bilo je 40 odsto zaposlenih, 50 odsto nezaposlenih i 10 procenata onih koji se i dalje školuju.

Dobri međuljudski odnosi na poslu najbitniji

Najviše ispitanika istaklo je da su za odabir radnog mesta najvažniji međuljudski odnosi. Naime, čak 63 odsto ispitanika iz Srbije odabralo je upravo međuljudske odnose kao jedan od najvažnijih faktora pri izboru poslodavca. Na drugom mestu nalazi se visina zarade (62 procenta), a na trećem mogućnost učenja i napredovanja (42 odsto).

„Bez obzira na zemlju iz koje dolaze, svim ispitanicima su dobri međuljudski odnosi na prvom mestu. Ispitanici iz Hrvatske u nešto većoj meri ističu ovaj faktor, nego ispitanici ostalih zemalja. Visina zarade nešto je važnija ispitanicima iz Srbije i Makedonije, nego onima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji posebno cene mogućnost učenja i napredovanja“, navedeno je u rezultatima istraživanja.

Dodaje se da nema većih razlika između muškaraca i žena u tome koje faktore gledaju prilikom odabira poslodavca. Žene u nešto većoj meri naglašavaju dobre međuljudske odnose, a muškarci visinu zarade, dok su radno vreme i sigurnost posla važniji ženama nego muškarcima.

Beleške

Većina smatra da su znanje i veštine presudni

Učesnici istraživanja su upitani i šta je po njihovom mišljenju najvažnije za dobijanje posla, odnosno, koji faktori su presudni.

„Najviše ispitanika iz Srbije smatra da su to znanje i veštine (28 odsto), a potom motivacija i želja za zaposlenjem (25 procenta). Zanimljivo je da svega sedam odsto ispitanika smatra da je za dobijanje posla važna sreća, a šest odsto smatra da je važna stranačka pripadnost“, navodi se u rezultatima istraživanja.

Kako je istaknuto, prioriteti prema radnom statusu se razlikuju – zaradu više ističu zaposleni, mogućnost napredovanja oni koji se školuju, a sigurnost posla oni koji su trenutno nezaposleni.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...