Upozorenje Komisije za hartije od vrednosti

Trgovanja koja privlače neiskusne ulagače, ali i potencijalne prevarante

BerzaInvesticijeNovacSrbijaVesti

28.4.2021 11:57 Autor: Marko Miladinović 2

Trgovanja koja privlače neiskusne ulagače, ali i potencijalne prevarante Trgovanja koja privlače neiskusne ulagače, ali i potencijalne prevarante
Komisija za hartije od vrednosti izdala je upozorenje da društva koja nude trgovanje binarnim opcijama i drugim visokorizičnim finansijskim instrumentima i reklamiraju taj vid... Trgovanja koja privlače neiskusne ulagače, ali i potencijalne prevarante

Komisija za hartije od vrednosti izdala je upozorenje da društva koja nude trgovanje binarnim opcijama i drugim visokorizičnim finansijskim instrumentima i reklamiraju taj vid ulaganja na društvenim mrežama, po pravilu nemaju dozvolu Komisije, nemaju sedište, kao ni poslovnu jedinicu na teritoriji Srbije, niti njihov rad nadzire relevantno regulatorno telo.

Komisija je zbog pojačanog interesovanja javnosti pripremila i na svom sajtu objavila upozorenje potencijalnim investitorima u vezi sa ulaganjem u binarne opcije i druge visokorizične, složene finansijske instrumente poput finansijskih ugovora za razlike u ceni (engl. CFD) i proizvoda sa finansijskom polugom (engl. leveraged products).

„Iz navedenih razloga se kupovina binarnih opcija, finansijskih ugovora za razlike u ceni i proizvoda sa polugom ne preporučuje licima bez znanja i iskustva u trgovanju finansijskim instrumentima. Svako ko učestvuje u trgovanju ovim instrumentima to radi na sopstveni veliki rizik“, navodi komisija.

U saopštenju Komisije za hartije od vrednosti napominje se da se sva registrovana investiciona društva u zemlji, koja mogu da pružaju ove usluge, nalaze popisana na internet stranicama Komisije, te da građani koji uoče da im takve servise nudi neko društvo koje se nalazi na spisku, isto mogu da prijave Komisiji.

Binarne opcije predstavljaju vid visokorizičnog ulaganja kratkog roka, sa takozvanim jedan ili 0 mogućnostima, odnosno sve ili ništa. Drugim rečima, preko njih investitori ulažu na prognoziranu vrednost koju će neka aktiva postići u vremenskom intervalu često kraćem i od jednog sata. Prinosi su veliki, ali i rizik.

Domaći berzanski stručnjak Nenad Gujaničić ranije je za Biznis.rs izjavio da je u pitanju pojednostavljeni oblik trgovanja koji privlači ulagače bez mnogo iskustva, te da se zbog toga treba posebno paziti.

Iako nije u pitanju nov oblik ulaganja, finansijski regulatori u mnogim državama nazivaju ga „čistim klađenjem, u kojem se često pojavljuju prevarne radnje“, pogotovu u poslednje vreme kada je učešće na berzama malim ulagačima postalo bliže nego ikad. Veoma je širok dijapazon aktive koja može da potpadne pod binarne opcije, ali najčešće su u pitanju komplikovani finansijski derivati čiji mehanizam je inače teško shvatljiv osobama koje nisu vične investiranju preko brokersko-dilerskih društava, mada mogu u pitanju biti akcije kompanija ili čitavi berzanski indeksi, npr.

  • Ljilja

    29.4.2021 #1 Author

    Samo dobro proveriti gde se ulaže. Reklama je čudo.

    Odgovori

  • GINKO

    5.7.2022 #2 Author

    Treba razumeti svrhu i dobro pretentovati bilo kakvu prodaju a ne tako

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...