TRGOVANJE BINARNIM OPCIJAMA

Sve popularnije ali i rizično trgovanje na Internetu

AnalizaBerzaNovacSrbijaU fokusuVesti

9.2.2021 11:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sve popularnije ali i rizično trgovanje na Internetu Sve popularnije ali i rizično trgovanje na Internetu
Narodna banka Srbije (NBS) upozorila je da je u poslednje vreme uočena praksa reklamiranja pojedinih elektronskih platformi koje potencijalnim klijentima nude mogućnost „lake i... Sve popularnije ali i rizično trgovanje na Internetu

Narodna banka Srbije (NBS) upozorila je da je u poslednje vreme uočena praksa reklamiranja pojedinih elektronskih platformi koje potencijalnim klijentima nude mogućnost „lake i brze zarade“ u kratkom roku i to putem trgovanja takozvanim binarnim opcijama.

NBS navodi da se radi o visoko rizičnim transakcijama koje često uključuju i različite oblike prevara i da se kao pružaoci ovih „usluga“ javljaju platforme koje ne podležu regulatornim, kontrolnim, niti nadzornim ovlašćenjima organa Republike Srbije. Pružanje investicionih i brokersko-dilerskih usluga u Republici Srbiji ne može se obavljati bez dozvole Komisije za hartije od vrednosti.

NBS preporučuje građanima da pre nego što odluče da investiraju u neki finansijski proizvod – provere da li lice ili platforma koji nude određene usluge imaju dozvolu za pružanje investicionih i brokersko-dilerskih usluga i davanje investicionih saveta. Centralna banka podseća da su na internet prezentaciji Komisije za hartije od vrednosti dostupni, između ostalog, registar brokersko-dilerskih društava i registar investicionih savetnika , koji poseduju dozvolu Komisije za pružanje ovih usluga i aktivnosti.

Narodna banka Srbije
Foto: Wikimedia

Kako za portal biznis.rs kaže glavni broker u brokerskom odeljenju kompanije “Momentum Securities” Nenad Gujaničić, trgovina binarnim opcijama nije toliko prisutna u Srbiji, kao ni trgovina akcijama. On ističe da je trgovina binarnim opcijama pojednostavljeno trgovanje opcijama koje uglavnom privlači ljude koji nemaju puno znanja ili iskustva o berzanskom trgovanju.

Inače, trgovina binarnim opcijama često se naziva „da ili ne investiranjem“. U trgovanju binarnim opcijama, zadatak trgovca je da predvidi da li će vrednost nekog sredstva trgovine porasti ili pasti nakon isteka odabranog uglavnom kratkog vremenskog roka (1 sat, 15 minuta i kraće)

Binarne opcije (sredstva trgovine) predstavljaju izvedene finansijske instrumente (finansijske derivate) u čijoj osnovi se mogu nalaziti različite vrste aktive – roba (poput nafte), berzanski indeksi, valutni parovi, kao i akcije velikih kompanija – poput Apple Inc., Tesla Inc. i sl.).

U slučaju da trgovac pogodi kretanje vrednosti sredstva trgovine, dobija nazad uloženi novac i bonus, koji se u zavisnosti od platforme za trgovinu kreće od 70 do 90 odsto uloženog novca. Ukoliko pak trgovac ne pogodi kretanje vrednosti sredstva trgovine, gubi uloženi novac.

U praksi to izgleda ovako – ako imate bonus od 90 odsto, a uložite 100 dolara i vaše predviđanje o kretanju vrednosti trgovinskog sredstva se ostvari, dobili ste 190 dolara, odnosno 100 uloženih i 90 zarađenih. U slučaju da je vaše predviđanje bilo netačno, gubite novac koji ste uložili, a to je u ovom primeru 100 dolara.

U suštini, rizik kod ovakvog trgovanja postoji, ali je ograničen visinom uloga, što nije slučaj kod nekih drugih oblika trgovanja na Internetu.

S tim u vezi, NBS ističe da s obzirom da se radi o predviđanju smera kretanja cene u veoma kratkom roku kada promene cene uglavnom ne zavise od fundamentalnih pokazatelja, od posebnog značaja je poznavanje tehničke analize, koja se zasniva na praćenju istorijskih podataka, odnosno korišćenju grafičkih prikaza kako bi se identifikovali odgovarajući „obrasci“ u kretanju cene osnovne aktive koji mogu, ali i ne moraju uspešno da predvide kretanje cene u budućnosti. Ovakva strategija je orijentisana na kratak rok i smatra se veoma rizičnom, čak i za investitore sa značajnijim iskustvom, upozorava NBS.

Pad na berzi
Foto: Shutterstock.com

Rizici trgovine binarnim opcijama

Isto tako se ističe da internet platforme za trgovanje koje nude ove „usluge“ ne ispunjavaju potrebne regulatorne zahteve, što ostavlja prostor za mnogobrojne prevare.

Zato NBS posebno ukazuje na potencijalne opasnosti za građane od poslova sa binarnim opcijama, što su, kako se navodi, prepoznali i evropski regulatori, koji su preduzeli regulatorne mere kojima se privremeno ili trajno zabranjuje tržište, distribucija i prodaja binarnih opcija stanovništvu („malim“ investitorima). Tako je European Securities and Markets Authority (ESMA) tokom 2018. i 2019. godine svojim odlukama u više navrata privremeno zabranjivala stavljanje na tržište, distribuciju i prodaju binarnih opcija malim ulagačima, da bi od jula 2019. godine većina država članica EU (ukupno 25 država članica, kao i neke države van EU poput Norveške i V. Britanije) trajno zabranile stavljanje na tržište, distribuciju i prodaju binarnih opcija malim ulagačima. Na brojne opasnosti i rizike u trgovini binarnim opcijama, kao i povezane prevare, ukazali su i američki regulatori, kao i američki FBI.

Činjenica je da trgovina binarnim opcijama nije pravno regulisana u većini zemalja, iako je legalna i pravno regulisana u brojnim, ekonomskim razvijenim zemljama (SAD, Japan, Kipar, Malta). U tim zemljama postoje posebne agencije koje nadgledaju tržište finansijske trgovine binarsnim opcijama.

Isto tako, treba istaći da je trgovina binarnim opcijama nastala 2008. godine, i da poslednjih godina dobija na zamahu, čemu je doprinela i pravna regulacija ove oblasti u pojedinim zemljama, posebno u SAD. Sada u svetu postoji oko 400 internet platformi koje se bave ovom vrstom trgovine. Treba naglasiti da su ključni kanal promocije ovakvih platformi web sajtovi i društvene mreže, čiji je domet veliki, što objašnjava i rast popularnosti ove vrste trgovine.

Kada se sve uzme u obzir, Narodna banka Srbije poziva građane na opreznost i detaljno analiziranje svih rizika potencijalnog ulaganja finansijskih sredstava u ovakve i slične proizvode koji se smatraju visokorizičnim i koji mogu dovesti do značajnih gubitaka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...