Poslovni forum u Srpskoj kući u Parizu

Trgovinska razmena sa Francuskom dostigla skoro dve milijarde evra

SrbijaVesti

1.8.2024 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Trgovinska razmena sa Francuskom dostigla skoro dve milijarde evra Trgovinska razmena sa Francuskom dostigla skoro dve milijarde evra
Više od 80 srpskih i francuskih kompanija iz sektora građevine, IT- ja i poljoprivrede učestvovalo je na srpsko- francuskom poslovnom forumu koji je danas... Trgovinska razmena sa Francuskom dostigla skoro dve milijarde evra

Više od 80 srpskih i francuskih kompanija iz sektora građevine, IT- ja i poljoprivrede učestvovalo je na srpsko- francuskom poslovnom forumu koji je danas održan u Parizu u Srpskoj kući, a koji su organizovali Privredna komora Srbije (PKS) u saradnji sa francuskim udruženjima privrednika Medef International i Business France.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize i internacionalizaciju Privredne komore Srbije ( PKS) predstavio je perspektive saradnje Srbije i Francuske i istakao kao prioritet saradnju na razvoju inovacija, novih tehnologija, IT rešenja koja mogu da se primene i unaprede sektore građevine, poljoprivrede ali i energetike, saopštila je PKS.

„Želimo da sa francuskim partnerima razvijamo nove tehnologije, inovacije i ulažemo u istraživačke centre,“ rekao je Vesović.

Kako je istakao nove pogodnosti za saradnju donose i nedavno potpisani sporazumi o slobodnoj trgovini sa Kinom i Egiptom.

Vesović je istakao da trgovinska saradnja dve zemlje ide uzlaznom putanjom i da je dostigla skoro dve milijarde evra kao i da je primetan brz rast IT sektora, kako u Srbiji tako i u Francuskoj.

Ambasadorka Srbije u Francuskoj, Ana Hrustanović podsetila je da Srbija i Francuska ove godine obeležavaju 185 godina diplomatskih odnosa, kao i da je Srbija od 2011. godine strateški partner Francuske.

Hrustanović je pozvala francuske kompanije da investiraju u Srbiju, ističući da je “ Srbija dinamično tržište na Zapadnom Balkanu, koje privlači 80 odsto francuskih investicija u regionu“. Ona je dodala da, kao i u sportu tako i na polju ekonomije, naša zemlja može da osvoji „medalje“ kroz povećanje investicija i saradnju sa francuskim partnerima.

Hrustanović je naglasila važnost realizacije projekta EXPO2027 za razvoj ekonomskih odnosa Srbije i Francuske i dodala da će ovaj projekat učiniti Beograd i Srbiju centrom sveta kao što su to danas Pariz i Francuska.

Žerard Volf, predsednik Centra za razvoj održivih gradova u okviru Medef International i Pierik Bonard, direktor asocijacije Business France naglasili su važnost jačanja privrednih veza sa Srbijom posebno u oblasti zelene tranzicije, razvoja održivih gradova i projekta EXPO2027 i izrazili želju da Srbija što pre postane deo evropskog tržišta.

  • MARA

    2.8.2024 #1 Author

    Nikada veca razmena sa Francuskom

    Odgovori

  • NATI

    4.8.2024 #2 Author

    Samo nek se tako nastavi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.