TRI CILJA SRBIJE ZA 2021 – MIR, ZDRAVLJE I BOLJI ŽIVOTNI STANDARD GRAĐANA, izjavio Vučić na novogodišnjoj konferenciji

IzdvajamoSrbijaVesti

28.12.2020 13:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

TRI CILJA SRBIJE ZA 2021 – MIR, ZDRAVLJE I BOLJI ŽIVOTNI STANDARD GRAĐANA, izjavio Vučić na novogodišnjoj konferenciji TRI CILJA SRBIJE ZA 2021 – MIR, ZDRAVLJE I BOLJI ŽIVOTNI STANDARD GRAĐANA, izjavio Vučić na novogodišnjoj konferenciji
Najvažniji interesi Srbije u predstojećoj godini su očuvanje mira i stabilnosti, briga o zdravlju građana i pobeda nad korona virusom, a treći – dalje... TRI CILJA SRBIJE ZA 2021 – MIR, ZDRAVLJE I BOLJI ŽIVOTNI STANDARD GRAĐANA, izjavio Vučić na novogodišnjoj konferenciji

Najvažniji interesi Srbije u predstojećoj godini su očuvanje mira i stabilnosti, briga o zdravlju građana i pobeda nad korona virusom, a treći – dalje poboljšanje životnog standarda, istakao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

“Ono što je prioritetni interes Srbije u predstojećoj godini je da, uprkos teškim i složenim, i međunarodnim i regionalnim prilikama, sačuvamo u potpunosti mir i stabilnost u regionu i našoj zemlji, uz očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa”, rekao je Vučić na novogodišnjoj pres konferenciji.

Foto: Tanjug

Predsednik je istakao da, imajući u vidu značajno promenjene spoljnopolitičke okolnosti, kao i donekle promenjene regionale odnose, ostvarenje tog zadatka neće biti jednostavno, ali da je zajedničkim radom predsednika i vlade moguće ostvariti najbolj rezultate, sigurnost i izvesnu budućnost za građane.

Vučić je istakao da je drugi najvažniji cilj briga o zdravlju građana, kao i kako pobediti korona virus i unaprediti zdravstveni sistem.

Treć i važan cilj je dalje poboljšanje živnotnog standarda građana, kroz povećanje plata, penzija i drugih primanja, kao i kroz povećanje ulaganja u čistiji vazduh, boljlih puteva, pruga, izgradnje sekundarne mreže gasovoda, ulaganja u energetsku efikasnoist, u snažniju vojsku i policiju..

Foto: Tanjug

Prosečna plata do kraja 2021. biće 570 evra

Vučić je, predstavljajući planove za 2021. godinu, rekao da će prosečna plata u javnom sektoru krajem te godine dostići 560 ili 570 evra, a penzija oko 270 evra.

„Cilj je da plate pre kraja godine dostignu 560 ili 570 evra, pri tome u Beogradu bi iznosila skoro 700 evra“.

Predsednik je podsetio da će plate zdravstvenih radnika biti od 1. januara povećane za pet odsto, za druge u javnom sektoru 3,5 odsto i od 1. aprila još 1,5 odsto, dok će desetari, razvodnici i podoficiri dobiti povećanje za dodatnih 10 odsto.

Dinari u novčaniku
Foto: Shutterstock

„Naši planovi su ambiciozni i veliki, bez obzira na težinu trenutne situacije. Mi sledeću godinu očekujemo da završimo sa stopom rasta od šest odsto, a da nivo javnog duga zadržimo na ovom nivou ispod 60 odsto i to javni dug opšte države, kako se ne bi dugovima opterećivale buduće generacije“, konstatovao je Vučić.

„Želimo domaćinski da poslujemo i da se pružamo koliko možemo, kao i da idemo još znažnije napred“.

Zatim da imamo deficit budžeta do tri odsto tokom 2021. godine, naglasio je predsednik Srbije.

Očekuje sklapanje novog aranžmana sa MMF, kao i da se Srbiji do kraja 2021. ili do početka 2022. godine podigne kreditni rejting na „investicioni“, čime bi se izjednačili po rejtingu sa najrazvijenijim zemljama EU.

U januaru vakcinacija lekara i medicinskih radnika

Predsednik Srbije je rekao i da bi tokom janara u Srbiju trebalo da stigne još 76.000 ili 77.000 vakcina Pfizer/BioNTech i najavio da bi u januaru trebalo da bude vakcinisan najveći deo zdravstvenih radnika u kovid sistemu.

„Na svakih nedelju dana, od 4. do 25. januara stizaće vakcine u našu zemlju i plan je da odmah posle vakcinacije u staračkim domovima pređemo na one koji rade u kovid sistemu, koji nisu preležali koronu odnosno nemaju antitela“, rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/AP

Očekuje da će u januaru najveći deo zdravstvenih radnika u kovid sistemu biti vakcinisan.

„Očekujem pre kraja godine i prve količine vakcine iz Rusije, ali to ništa ne znači dok ne dobiju dozvolu Agencije za lekove Srbije. Očekujemo i dodatne količine vakcina iz drugih zemalja, pregovaramo i sa zapadnim proizvođačima, kao i kineskim i nadamo se da će i oni regiustrovati svoju vakcinu Sinovak“, naveo je Vučić.

Obnova bolnica i infrastrukturni radovi

Predsednik Srbije je govoreći o obnovi bolnica, domova zdravlja i izgradnji kliničkih centara, najavio da će za dva dana biti postavljen i kamen temeljac za KC Vojvodine.

Govorio je o infrastruktornim radovima, putevima, obnovi železnice, izgradnji sekundarne mreže gasovoda, kao i deo gasovoda ka Bugarskoj.

„Planiramo izgradnju auto-puta do Sarajeva, što će mnogo značiti svima u BiH i u Srbiji. Nadam se da ćemo završiti sledeće godine i prugu Beograd-Novi Sad, kojom će moći da se putuje 200 kilometara na čas. Potpisaćemo i ugovor za prugu Požega-Boljare. To su velike stvari, i nadam se da će Institut za puteve dostaviti dokumentaciju za auto-put Požarevac-Donji Milanovac“, rekao je Vučić.

Foto: Koridori Srbije

Polažemo veliku nadu i ogromna očekivanja, istakao je on, u izgradnju kanalizacije i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

„Izgradnja kanalizaicone mreže je nešto od čega najviše očekujemo. Radimo sa strancima. Veliki broj opština će imati kanalizaciju za prerađivanje otpadnih voda. Kragujevac nam je najveći izazov. Samo u Kragujevcu imamo oko 650 kilometara cevi. To je sve u okrivu plana „Srbija 2025“, rekao je.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...