Huawei samit "Bolji svet" za 5G + AR

Tržište izmenjene realnosti do 2025. godine vredeće 300 milijardi dolara

BiznisHi-techLifestylePoslovanjePreduzetnikSvetVesti

18.6.2021 11:00 Autor: Miljan Paunović

Tržište izmenjene realnosti do 2025. godine vredeće 300 milijardi dolara Tržište izmenjene realnosti do 2025. godine vredeće 300 milijardi dolara
Digitalna tehnologija u potpunosti je izmenila pojam realnosti, kako bi onaj ko uživa u nekom sadržaju stekao potpuno novi doživljaj. Podaci kompanije Huawei i... Tržište izmenjene realnosti do 2025. godine vredeće 300 milijardi dolara

Digitalna tehnologija u potpunosti je izmenila pojam realnosti, kako bi onaj ko uživa u nekom sadržaju stekao potpuno novi doživljaj. Podaci kompanije Huawei i nezavisnih proizvođača predviđaju da će tržište izmenjene realnosti (AR) vredeti čak 300 milijardi američkih dolara do 2025. godine, saopšteno je prilikom Huawei samita „Bolji svet“ za 5G + AR.

Predviđanja su da će AR doživeti masovno usvajanje u pet prioritetnih industrija – obrazovanju, društvenim mrežama, kupovini, putovanjima i navigaciji i igrama.

Bob Cai, predstavnik Huawei BG CMO, istakao je da ova industrija može da omogući konvergenciju fizičkog i digitalnog sveta, pretvarajući snove u realnost.

Usled pandemije Covid-19, kupci širom sveta nisu u mogućnosti da lično posete Huawei, pa tako kompanija koristi AR za demonstraciju svojih vodećih proizvoda i rešenja na mreži, čineći komunikaciju daleko efikasnijom. Huawei takođe koristi AR za postizanje brze isporuke 5G baznih stanica, što znatno povećava efikasnost isporuke. AR Bela knjiga – Uvid i praksa primene, predstavlja uvid u AR industriju u pogledu uređaja, aplikacija i umrežavanja.

Huawei pojednostavljuje AR

Predstavnici kompanije na događaju su demonstrirali kako Huawei „proizvodi“ AR. Naime, Huawei Air Photo koristi jedinstvene algoritme za pretvaranje 2D fotografije u digitalni 3D model, znatno pojednostavljujući AR 3D modeliranje likova. Predstavljen je i Huawei AR Engine – platforma za razvoj koja je orjentisana na mobilne uređaje. Uz Huawei AR Engine, programeri treba da napišu samo 10 redova kodova da bi stvorili AR efekte, što značajno povećava efikasnost razvoja ovih aplikacija.

Foto: Arhiva HUAWEI

Direktor Biroa za upravljanje komunikacijama u Šenženu, He Čengjian, istakao je da je Šenžen prvi grad na svetu sa punom pokrivenošću 5G SA.

„ICT usluge koje predstavlja AR mogu se potencijalno usvojiti u širokom spektru industrija, uključujući industrijsku proizvodnju, elektronsku trgovinu, nekretnine, uređenje doma, kulturu, sport, turizam, zdravstvo i obrazovanje. AR aplikacije postale su ključni pokretač digitalne transformacije i duboko će promeniti proizvodne metode i način na koji živimo“, istakao je Čengijan.

Cai je podsetio da je važno da čitava industrija sarađuje na stvaranju 5G + AR ekosistema.

„Ako želite da idete brzo, idite sami; ako želite daleko, idite zajedno. Razvoj AR zahteva da čitava industrija sarađuje i stvori prosperitetni 5G + AR lanac vrednosti. AR i 5G se kombinuju u pravo vreme. 5G uključuje AR, a AR uključuje 5G“, zaključio je Cai.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.