TRŽIŠTE MESA UGROŽENO PANDEMIJOM Proizvodnja povećana, ali nema dovoljno potražnje

SrbijaVesti

11.8.2020 10:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

TRŽIŠTE MESA UGROŽENO PANDEMIJOM Proizvodnja povećana, ali nema dovoljno potražnje TRŽIŠTE MESA UGROŽENO PANDEMIJOM Proizvodnja povećana, ali nema dovoljno potražnje
Iako je leto period u godini kada se manje troši i konzumira meso, pandemija korona virusa negativno se odrazila i na tržište ove namirnice,... TRŽIŠTE MESA UGROŽENO PANDEMIJOM Proizvodnja povećana, ali nema dovoljno potražnje

Iako je leto period u godini kada se manje troši i konzumira meso, pandemija korona virusa negativno se odrazila i na tržište ove namirnice, ne samo u Srbiji, već u čitavom regionu.

U prvih pet meseci 2020. godine proizvodnja junećeg mesa u Srbiji je povećana 11 odsto, živinskog za 18 procenata, dok je proizvodnja svinjskog mesa smanjena za 16 odsto u odnosu na isti period lane.

„Ceo region se suočava sa smanjenom potražnjom i potrošnjom mesa, jer nema turizma u velikim gradovima, nema proslava, nisu došli predstavici dijaspore, ne rade studentske menze. Već se osećaju ozbiljne posledice koje se ogledaju u smanjenoj potrošnji i povećanju zaliha“, objašnjava za Tanjug sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije, Nenad Budimović.

U prvih pet meseci ove godine Srbija je izvezla 2.200 tona junećeg mesa u vrednosti oko 10 miliona evra, od toga u Tursku 1.300 tona, Kinu 320 tona, Italiju 150 tona i ostatak u CEFTA.

Poređenja radi, u istom periodu prošle godine Srbija je izvezla 750 tona rashlađenog i zamrznutog junećeg mesa u vrednosti od 2,9 miliona evra.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Tokom prvih pet meseci ove godine izvezeno je samo 210 tona svinjskog mesa, u vrednosti od oko 300. 000 evra, od toga oko 120 tona u Kinu, a ostalo u CEFTA.

Izvoz polutrajnih i trajnih proizvoda od mesa u istom periodu ove godine iznosio je 8. 800 tona, čija je vrednost oko 23 miliona evra.

Uvoza junećeg mesa tokom 2020. nije bilo, sem male količine telećeg mesa. Sa druge strane, uvozeno je 9. 200 tona svinjskog mesa vrednosti oko 26,6 miliona evra, kao i polutrajnih i trajnih proizvoda oko 9. 000 tona, vrednosti oko 23 miliona evra.

Ukupan uvoz svinjskog mesa i proizvoda od mesa u prvih pet meseci 2020. veći je za oko 43 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je izvoz za oko 41 odsto manji, precizirao je Budimović.

Ukupna vrednost uvoza je oko 50 miliona evra, a uvoznici su uglavnom trgovinski lanci, dok je izvoz procenjen na oko 23 miliona evra.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...