Jednako su traženi stari objekti i novogradnja

Tržište nekretnina u Grčkoj se oporavlja

EUNekretnineNovacVesti

21.5.2021 13:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Tržište nekretnina u Grčkoj se oporavlja Tržište nekretnina u Grčkoj se oporavlja
Prema podacima Grčke centralne banke, oporavak grčkog tržišta nekretnina nastavljen je uprkos pandemiji virusa Covid-19, koja je prošle godine izazvala ekonomski pad u iznosu... Tržište nekretnina u Grčkoj se oporavlja

Prema podacima Grčke centralne banke, oporavak grčkog tržišta nekretnina nastavljen je uprkos pandemiji virusa Covid-19, koja je prošle godine izazvala ekonomski pad u iznosu od 8,2 odsto BDP. Napominje se da su cene kuća u Grčkoj već pale za 42 procenta u periodu između 2008. i 2017. godine, koliko je trajala prolongirana recesija.

Tržištu su naštetili nametnuti porezi na imovinu kako bi se umanjio budžetski deficit, usko bankarsko kreditiranje i stopa nezaposlenosti koja je dostigla vrhunac od 27,8 procenata u 2013. godini. Ekonomske perspektive su se nakon toga popravile od avgusta 2018. godine, prenosi Ekathimerini.

Privatni posedi u nekretninama čine veliki deo imovine domaćinstava u Grčkoj, gde je stopa vlasništva nad kućama i stanovima 73,5 odsto, što je iznad proseka evrozone od 66 procenata, prema statistici Evropske unije o prihodima i životnim uslovima.

Oporavak stambenog sektora u Grčkoj vođen je rastućom ekonomijom i stranim interesom. Cene stanova porasle su za 3,2 odsto u prvom kvartalu 2021. godine, u poređenju sa istim periodom u prošloj godini, pokazuju podaci Grčke centralne banke.

Uzlazni trend pogodovao je svim tržištima – uključujući starogradnju i novoizgrađene stanove – i u svim regionima zemlje, iako je najveći rast cena usledio u Atini. Cene su porasle za 5,4 odsto na godišnjem nivou u prestonici Grčke.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...