Neophodan, a istovremeno unosan posao

Tržište vakcina u 2022. godini moglo bi da dosegne 217 milijardi dolara

SvetVesti

1.6.2021 09:16 Autor: Marko Miladinović 1

Tržište vakcina u 2022. godini moglo bi da dosegne 217 milijardi dolara Tržište vakcina u 2022. godini moglo bi da dosegne 217 milijardi dolara
Države širom sveta investirale su ove godine puno milijardi dolara sredstava u vakcine korona virusa, a prema proceni nemačke DZ Bank, iduća godina će... Tržište vakcina u 2022. godini moglo bi da dosegne 217 milijardi dolara

Države širom sveta investirale su ove godine puno milijardi dolara sredstava u vakcine korona virusa, a prema proceni nemačke DZ Bank, iduća godina će za to tržište biti još bolja.

Prema toj proceni, na osnovu broja stanovnika u svetu i potrebi za primanje dve doze cepiva, konstatovano je da je ove godine potrebno oko 6,6 milijardi doza cepiva, a da će iduće godine biti neophodno čak 10 milijardi.

Eksperti DZ banke su u studiji izračunali, na osnovu najava proizvodnje i cene vakcina, da će obim tržišta vakcina u ovoj godini iznositi 93 milijarde dolara. Taj finansijski „kolač“ se deli na četiri odobrene vakcine – Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson. Iduće godine, kada na tržištu budu i vakcine Curevac i Novavax, eksperti DZ banke procenjuju da će obim tržišne vrednosti porasti na 217 milijardi dolara.

Pošto očekuju da će korona virus biti duže prisutan, te i da će biti potreba „osvežavanje“ imuniteta vakcinom, eksperti DZ banke savetuju ulagačima da investiraju u pomenute faramceutske kompanije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...