TURISTI IZ SRBIJE U GRČKU MOGU SAMO PREKO BUGARSKE Granični prelaz Evzoni i dalje zatvoren

EUSrbijaVesti

1.7.2020 10:19 Autor: Redakcija Biznis.rs

TURISTI IZ SRBIJE U GRČKU MOGU SAMO PREKO BUGARSKE Granični prelaz Evzoni i dalje zatvoren TURISTI IZ SRBIJE U GRČKU MOGU SAMO PREKO BUGARSKE Granični prelaz Evzoni i dalje zatvoren
Grčka, kao i ostale članica EU od srede 1. jula otvara svoje granice, kao sledeći korak u popuštanju mera zbog pandemije korona virusa, rekao... TURISTI IZ SRBIJE U GRČKU MOGU SAMO PREKO BUGARSKE Granični prelaz Evzoni i dalje zatvoren

Grčka, kao i ostale članica EU od srede 1. jula otvara svoje granice, kao sledeći korak u popuštanju mera zbog pandemije korona virusa, rekao je portparol grčke vlade Stelios Pecas ( Στέλιος Πέτσας).

Grčka obnavlja putne tokove, ali joj je na prvom mestu zaštita zdravlja radnika u turističkoj industriji, stanovnika turističkih destinacija i posetilaca, naglasio je Pecas.

Srpski turisti ne mogu preko Evzonija

Na granici sa Bugarskom posetiocima je dozvoljen ulaz samo preko graničnog prelaza Promahonas. Na granicama sa Albanijom, severnom Makedonijom i Turskom dozvoljeni su samo prelazi iz bitnih razloga (što je navedeno u gornjem delu teksta).

Foto: Printscreen youtube

Putnici koji dolaze avionom

Od 1. jula dozvoljeni su svi međunarodni letovi ka aerodromima u Grčkoj.

Direktni letovi iz Velike Britanije i Švedske nisu dozvoljeni do 15. jula. Svi drugi direktni letovi su dozvoljeni.

Za putnike koji dolaze morem u Grčku otvorene su luke u Patri i Igumenici.

Prateći evropsku preporuku u Grčku će od 1. jula moći da uđu i stanovnici trećih zemalja, koje nisu člasnice EU, i to: Alžir, Australija, Gruzija, Japan, Kanada, Maroko, Crna Gora, Novi Zeland, Koreja, Ruanda, Srbija, Urugvaj, Tajland, Tunis, kao i Kina ( ako Kina ponudi recipročan dogovor za putovanje za građane Unije).

Lista će biti revidirana na svake dve nedelje. Takođe, svakoj zemlji članici ostavljena je mogućnost da sama odlučuje oko svojih granica, što znači da može da uspostavi unutrašnje barijere.

Pecas je najavio da će se nakon konsultacija na nivou Evropske unije, od 1. jula 2020. godine u Grčku kao i do sad moći da uđu svi stalni stanovnici EU + (Region EU + obuhvata zemlje šengena (uključujući Bugarsku, Hrvatsku, Kipar i Rumuniju), zemlje šengena (Island, Norvešku, Švajcarsku, Lihtenštajn), kao i Irsku i Ujedinjeno Kraljevstvo. U Grčku će moći i državljani trećih zemalja koji imaju dozvolu boravka u Grčkoj, članovi porodica evropskih građana, zdravstveni radnici i istraživači, negovatelji starijih osoba, zaposleni na granici, sezonski radnici u poljoprivredi, osoblje zaposleno u sektoru saobraćaja – uključujući mornare, diplomatsko osoblje, osoblje međunarodnih organizacija, vojno osoblje, humanitarni radnici u vršenju svojih dužnosti. Putnici u tranzitu, oni koji putuju iz porodičnih razloga, studenti.

Foto: Pixabay.com

Podrazumeva se da su grčki iseljenici koji imaju grčki pasoš ili posebnu grčku ličnu kartu (EDTO) uvek dobrodošli odakle god da dolaze, dodao je Petsas, prenosi grčki portal enikos.gr.

Da bi dokazali svoje prebivalište, državljani trećih zemalja mogu predočiti boravišnu dozvolu, radnu dozvolu, ličnu kartu, sve dok su u njoj navedeni mesto prebivališta i / ili vozačka dozvola ili drugi dokumenti.

Mere prevencije i provere na ulaznim tačkama u Grčkoj

Svi putnici koji dolaze u Grčku moraju ispuniti i predati obrazac za lociranje putnika (QR kod) 48 sati pre putovanja, koji je dostupan u aplikaciji Visit Greece i na veb lokaciji travel.gov.gr.

Foto: Printscreen youtube

Da bi zaštitili zdravlje svih ljudi, grčki lekari i inženjeri razvili su program za analizu i procenu epidemioloških podataka, na osnovu kojih će pojedini posetioci biti testirani na Covid-19 prilikom ulaska.

Grčka, u saradnji sa svojim partnerima iz Evropske unije, zadržava pravo da preispita svoju odluku o merama ulaska u zemlju na osnovu razvoja epidemioloških podataka.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.