Olakšan dolazak stranaca koji krstare rekama

Turisti sa kruzera mogu u Srbiju uz negativan antigenski test

SrbijaTurizamU fokusuVesti

17.6.2021 12:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Turisti sa kruzera mogu u Srbiju uz negativan antigenski test Turisti sa kruzera mogu u Srbiju uz negativan antigenski test
Odluka Kriznog štaba kojom se dozvoljava ulazak stranih turista u Srbiju sa brodova koji krstare Dunavom uz negativan brzi antigenski test, važan je korak... Turisti sa kruzera mogu u Srbiju uz negativan antigenski test

Odluka Kriznog štaba kojom se dozvoljava ulazak stranih turista u Srbiju sa brodova koji krstare Dunavom uz negativan brzi antigenski test, važan je korak napred ka oporavku celokupne privrede i poboljšanju ekonomske situacije u zemlji, rekla je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je objasnila da su svi kruzeri, s obzirom na epidemiološke mere koje se primenjuju u našoj zemlji, do sada samo tranzitirali kroz Srbiju, bez zaustavljanja, jer je turistima sa kruzera bio potreban negativan PCR test za ulazak u Srbiju, na čiji se rezultat dugo čeka.

„Uz relaksaciju ove epidemiološke mere, očekujemo da strani turisti više neće samo prolaziti brodovima kroz našu zemlju, već će izdvajati dodatna sredstva za obilaske, posete muzejima i drugim institucijama kulture, kao i za posete restoranima i kupovinu suvenira, što će pozitivno uticati na povećanje deviznog priliva od turizma i doprineti oporavku turističke privrede“, naglasila je Matić.

Kako je saopštilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Krizni štab je tu odluku doneo na predlog ministarke Matić koja je ovim podržala molbu turističke agencije „Hedonic Travel“ da se dozvoli stranim turistima da izađu sa brodova uz potvrdu o negativnom antigenskom testu.

Turistički brodovi na kojima se nalaze grupe stranih turista tokom krstarenja posećuju i obilaze Beograd, Novi Sad, Donji Milanovac, Golubac i Apatin, i ne zadržavaju se duže od 12 sati.

Na osnovu odluke Kriznog štaba, uvažavajući specifičnost i značaj kruzing turizma, turistima sa brodova-kruzera biće omogućeno testiranje u pristaništu, a putnici bi napuštali brod tek po dobijanju negativnog rezultata brzog antigenskog testa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...