avgust poslednji mesec sa milion gostiju registrovanih u jednom danu

Turistička sezona u Hrvatskoj nadmašiće 10,5 milijardi evra prihoda iz 2019. godine

BiznisRegionTurizamVesti

27.8.2022 12:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 20

Turistička sezona u Hrvatskoj nadmašiće 10,5 milijardi evra prihoda iz 2019. godine Turistička sezona u Hrvatskoj nadmašiće 10,5 milijardi evra prihoda iz 2019. godine
Devizni prihodi od turizma u Hrvatskoj nadmašiće 10,5 milijardi evra iz 2019. godine, ali po ostalim parametrima ovogodišnja sezona ostaje ispod te rekordne godine.... Turistička sezona u Hrvatskoj nadmašiće 10,5 milijardi evra prihoda iz 2019. godine

Devizni prihodi od turizma u Hrvatskoj nadmašiće 10,5 milijardi evra iz 2019. godine, ali po ostalim parametrima ovogodišnja sezona ostaje ispod te rekordne godine.

Zarada i jeste najvažnija, nego lani se, kad je Hrvatska drugu sezonu za redom među Evropljanima uživala u statusu mediteranske miljenice, činilo da su i svi drugi turistički parametri iz 2019. godine nadohvat ruke. Na to će domaći turizam, očigledno, ipak morati još malo da pričeka. Zaostatak, istina, nije velik, prenosi SEEbiz pisanje Večernjeg lista.

Hrvatski domaćini su od početka godine do ovog vikenda ugostili tek nešto malo manje od 14,2 miliona turista, koji su ostvarili 80,6 miliona noćenja, što je deset odsto manje dolazaka i samo četiri odsto manje noćenja nego u istom razdoblju spomenute rekordne godine.

S podjednakim zaostatkom protiče i najturističkiji mesec u godini, avgust, tokom koga je dosad bilo nešto više od 3,7 miliona gostiju i oko 26 miliona noćenja. Vrhunac sezone bio je prvi vikend, ovog meseca nakon kojeg je u eVisitoru zabeležena najveća ovogodišnja turistička poseta, odnosno 1,155 milijuna gostiju u jednom danu.

U najjačem avgustovskom danu prošle godine gostiju je bilo oko 38.000 manje, a u poslednjoj pretpandemijskoj godini bili su pedesetak hiljada brojniji nego sada.

Jadran je, pritom, još solidno popunjen, u ovaj vikend ulazi se sa oko 980.000 turista, ali špic sa više od milion gostiju registrovanih u jednom danu je na zalasku. Tradicionalno, potrajao je oko mesec dana, prvi put je više od milion turista zabeleženo 21. jula, a posljednji 20. avgusta.

Turističke vlasti su zadovoljne. Službene procene bile su relativno konzervativne, a one su u dosadašnjem delu ove turističke godine i nadmašene, piše Večernji list.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...