Najnovije poslovne vesti Biznis.rs

TURISTIČKE AGENCIJE U SLEPOJ ULICI Traže pomoć države i jednake tržišne uslove za sve

BiznisSrbijaTurizamU fokusuVesti

27.11.2020 15:57 Autor: Marija Jovanović 2

TURISTIČKE AGENCIJE U SLEPOJ ULICI Traže pomoć države i jednake tržišne uslove za sve TURISTIČKE AGENCIJE U SLEPOJ ULICI Traže pomoć države i jednake tržišne uslove za sve
Nedopustivo je da država prećutno omogućava da se 90 odsto agencija ugasi jer ne mogu da dobiju polise od insolventnosti koje su zakonski osnov... TURISTIČKE AGENCIJE U SLEPOJ ULICI Traže pomoć države i jednake tržišne uslove za sve

Nedopustivo je da država prećutno omogućava da se 90 odsto agencija ugasi jer ne mogu da dobiju polise od insolventnosti koje su zakonski osnov za rad, kao i da osiguravajuće kuće određuju koliko agencija treba da posluje u Srbiji, saopštila su udruženja turističkih agencija UTAS i ANTAS.

„Država je dužna da obezbedi ustavno pravo na rad i jednake uslove za sve učesnike na tržištu gde se poslovanje dalje reguliše po tržišnim principima“, navode ova dva udruženja.

Foto: Turističke agencije, posrednici

Zbog toga UTAS i ANTAS traže od Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije, Komisije za zaštitu konkurencije, Narodne banke Srbije i drugih nadležnih institucija da urgentno reaguju i obezbede svim turističkim agencijama jednake uslove u kojima će moći da nastave da rade jer to, po trenutnim zakonima, nije moguće.

„Došli smo u situaciju da osiguravajuće kuće ocenjuju ko je podoban da radi a ko nije, kao i da javno licitiraju koliko je agencija potrebno tržištu ove zemlje, te zahtevamo od Narodne banke Srbije da interveniše u domenu svojih nadležnosti“, napominje se u zajedničkom saopštenju.

Foto: Tanjug

Podsećaju da turističke agencije do sada nisu dobile sektorsku pomoć iako su na ivici opstanka i da nijedan od njihovih zahteva nije ispunjen.

„Resorno ministarstvo naglašava pomoć koju su dobile agencije u vidu subvencija za polise osiguranja, ali se ispostavlja da pravo na te subvencije ima svega 10 odsto turističkih agencija organizatora, dok posredničke agencije nisu dobile ništa“, navode UTAS i ANTAS.

Od svih predlaganih sektorskih mera pomoći, napominju, izostale su i one koje nisu zahtevale dodatna izdvajanja iz budžeta, kao što su moratorijumi na kredite i ubrzavanje izdavanja kredita Fonda za razvoj.

Foto: Turističke agencije, posrednici

„Ovi krediti su zamišljeni za održavanje likvidnosti do izlaska iz krize, ali ih je do sada dobilo svega 50 agencija, dok su dve velike dobile čak 1/4 od ukupno odobrenog iznosa. Poslednji krediti Fonda za razvoj su odobreni 20. oktobra i ne znamo dalju dinamiku rada Fonda“, navodi se u zajedničkom saopštenju ova dva udruženja.

 • Tina

  27.11.2020 #1 Author

  Turisticke agencije su najvise pogodjene novonastalom situacijom

  Odgovori

 • Stefan

  28.11.2020 #2 Author

  Njima treba zaista pomoci

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...