TURISTIČKI VODIČI BEZ POSLA ZBOG KORONE Performansom Javni čas upućen apel za pomoć struci

BiznisSrbijaTurizamVesti

18.9.2020 14:51 Autor: Julijana Vincan 0

TURISTIČKI VODIČI BEZ POSLA ZBOG KORONE Performansom Javni čas upućen apel za pomoć struci TURISTIČKI VODIČI BEZ POSLA ZBOG KORONE Performansom Javni čas upućen apel za pomoć struci
Predstavnici Udruženja turističkih vodiča Srbije apelovali su za pomoć turističkoj industriji i javnom prevozu u drumskom saobraćaju na petom po redu performansu, nazvanom „Javni... TURISTIČKI VODIČI BEZ POSLA ZBOG KORONE Performansom Javni čas upućen apel za pomoć struci

Predstavnici Udruženja turističkih vodiča Srbije apelovali su za pomoć turističkoj industriji i javnom prevozu u drumskom saobraćaju na petom po redu performansu, nazvanom „Javni čas“. Oni su ukazali da su se ti sektori našli u veoma teškom položaju usled krize sa korona virusom.

Član Upravnog odbora Udruženja turističkih vodiča Srbije, Jelena Stanković istakla je da su performansom u Pionirskom parku u Beogradu želeli da ukažu na težak položaj u kome se našla ova grana, a naročito turistički vodiči koji zbog celokupne situacije ne mogu da rade, odnosno nemaju posla.

„Želimo i da skrenemo pažnju javnosti koliko je važna profesija licenciranog turističkog vodiča. Još uvek nismo svi dobili očekivanu pomoć. Naročito kolege koje su angažovane na privremenim i povremenim poslovima, honorarnim i autorskim ugovorima“, kazala je Stanković.

Turistički vodič
Foto: Tanjug

Navela je i da je 300 turističkih vodiča ostalo bez paketa pomoći države, koji obuhvataju isplatu minimalaca i odlaganje poreza i doprinosa na zarade.

Napomenula je i da je bilo razgovora sa predstavnicima Ministarstva trgovine i turizma o tome, kao i da očekuju da će se taj proces ubrzati i uskoro uslediti konkretniji razgovori oko pomoći.

Zakonski je moguće, kako je objasnila, da turistički vodiči mogu da rade kao samostalni preduzetnici, potom da u turističkim agencijama ili u drugim firmama budu stalno zaposleni, a da povremeno rade kao vodiči.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Ukazuje i da ima dosta licenciranih vodiča, ali se ne bave svi tim poslom. Istakla je da mnoge kolege odlaze da rade u call centrima i na sličnim poslovima i da ne znaju da li će se vraćati primarnoj profesiiji.

Svaka turistička sezona do sad, kako je dodala Stanković, bila je bolja od prethodne. Naročito je, kako kaže, 2019. godina bila rekordna, a i za ovu su, pre pandemije, postojala velika očekivanja.

Turistički vodič
Foto: Tanjug

Njen kolega Aleksandar Jablanović kaže da su turistički vodiči praktično ostali bez posla zbog krize i da je finansijska situacija veoma teška.

„Počinju da se javljaju male naznake da će biti bar nešto posla. To su sada jedna tura mesečno ili jednodnevni izlet, ali to je jako mali broj“, naglašava Jablanović.

Turistički vodiči su na skupu podsetili i na ono što je deo njihovog posla, a to su priče o znamenitostima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...