BEZ DODATNE POMOĆI DRŽAVE SLEDE BANKROT I MASOVNA OTPUŠTANJA Turističke agencije u bezizlaznoj situaciji

BiznisSrbijaTurizamVesti

7.7.2020 11:02 Autor: Marija Jovanović 0

BEZ DODATNE POMOĆI DRŽAVE SLEDE BANKROT I MASOVNA OTPUŠTANJA Turističke agencije u bezizlaznoj situaciji BEZ DODATNE POMOĆI DRŽAVE SLEDE BANKROT I MASOVNA OTPUŠTANJA Turističke agencije u bezizlaznoj situaciji
Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) zatražilo je od Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava dodatnu pomoć u vidu bruto minimalnih plata do kraja 2020,... BEZ DODATNE POMOĆI DRŽAVE SLEDE BANKROT I MASOVNA OTPUŠTANJA Turističke agencije u bezizlaznoj situaciji

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) zatražilo je od Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava dodatnu pomoć u vidu bruto minimalnih plata do kraja 2020, kao i pravnu mogućnost da zamrznu delatnost preduzeća do godinu dana kako bi sprečili bankrote i masovna otpuštanja radnika.

Najveći broj turističkih agencija od marta ove godine nema nikakvih prihoda, već samo finansijske obaveze na osnovu aranžmana i režija, navodi UTAS.

Foto:Pixabay.com

“Vlada je dala pomoć u vidu tri minimalna lična dohotka, ali svaka agencija za svakog zaposlenog po tom osnovu treba da isplati na ime poreza i doprinosa za svaki minimalac od po oko 20.000 dinara od nepostojećeg priliva novca, dok su banke i osiguravajuće kuće nakon isteka moratorijuma počele da potražuju isplatu obaveza ka njima”, ističe se u incijativi upućenoj nadležnima.

Kako napominju, agencije jesu u prethodna četiri meseca radile, ali samo kako bi otkazale na hiljade aranžamana, tražili povraćaje novca od hotela, rezervacionih sistema i avio kompanija, zarad zaštite interesa putnika.

“Sve ovo što je rađeno je bez zarade, dodatne naknade, ali uz dodatne troškove. Nastavak poslovanja uz novi talas korone je takođe krajnje neizvestan i sluti da neće moći da nadoknadi sve troškove”, navode u UTAS i dodaju da je sada njima neophodna pomoć.

Tanjug/AP

Vlada je dala mogućnost korišćenja vaučera za putovanja po Srbiji, ali to je pomoć vlasnicima smeštajnih kapaciteta, a ne turističkim agencijama, objašnjavaju u UTAS.

Iza zahteva za dodatnu pomoć turističkom sektoru stoji pet udruženja koja okupljaju više od 450 turističkih agencija u Srbiji – UTAS, Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (YUTA), Poslovno udruženje turističkih agencija (ATAS), Asocijacija nezavisnih turističkih agencija (ANTAS) i Udruženje receptivnih agencija Srbije (URA).

Zahtev je upućen kabinetu premijerke Ane Brnabić, Ministarstvu finansija, Ministarstvu privrede, Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Turističkoj organizaciji Srbije i turističkoj inspekciji, navodi se u saopštenju Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...