Potpisan memorandum u oblasti turizma na Zapadnom Balkanu

Turizam prvi stepenik jačanja regionalne saradnje

BiznisSrbijaTurizamVesti

9.6.2022 08:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Turizam prvi stepenik jačanja regionalne saradnje Turizam prvi stepenik jačanja regionalne saradnje
Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić izjavila je na samitu Otvoreni Balkan u Ohridu da turizam može da predstavlja prvi praktičan stepenik... Turizam prvi stepenik jačanja regionalne saradnje

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić izjavila je na samitu Otvoreni Balkan u Ohridu da turizam može da predstavlja prvi praktičan stepenik za učvršćivanje saradnje regiona.

Matić je na plenarnoj sednici „Otvoreni Balkan otvara turizam“ ocenila da memorandum o saradnji u oblasti turizma koji su potpisali zvaničnici Srbije, Albanije i Severne Makedonije, otvara novo poglavlje u turističkoj istoriji regiona Zapadnog Balkana.

Ona je dodala da je turizam izuzetno perspektivna privredna grana u kojoj se otvara sve više poslovnih mogućnosti, i ocenila da se u okviru regionalne inicijative Otoreni Balkan zajedničkim snagama pronalaze rešenja koja će omogućiti brži razvoj i ukupni ekonomski i društveni napredak i efikasniji put ka Evropskoj uniji, piše Danas.

Zamenik premijera Severne Makedonije Fatmir Bitići (Fatmir Bytyqi) ocenio je da je povezivanje ekonomija, stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta od preko 10 miliona ljudi, jedan od razloga za stvaranje regionalne inicijative koja podstiče ekonomski rast i omogućava slobodno kretanje ljudi, uz podršku i promociju turizma.

Tatjana Matić – Foto: Vlada Srbije

Ministarka turizma i životne sredine Albanije Mirela Kumbaro Furki (Mirela Kumbaro Furxhi) rekla je da će unapređenjem vazdušne i kopnene infrastrukture, povezivanjem Tirane sa Skopljem, Prištinom, Podgoricom, Beogradom i Sarajevom, regionalne destinacije postati lako dostupne.

Ministar privrede Severne Makedonije Krešnik Bekteši rekao je da konkretni dogovori i prevazilaženje birokratskih prepreka otvaraju granice i građanima čine svaki grad dostupnim.

Zvaničnici Srbije, Albanije i Severne Makedonije potpisali su Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti turizma na Zapadnom Balkanu u Ohridu u okviru samita Otvoreni Balkan. Potpisivanju su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, saopštilo je ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

  • MARKO7

    9.6.2022 #1 Author

    Samo nek jača, to je bitno..

    Odgovori

  • Boba3

    9.6.2022 #2 Author

    Treba se podrzavati a ne svadjati …

    Odgovori

  • TATJANA

    9.6.2022 #3 Author

    Ovo je super, gledati u buducnst za sve nas

    Odgovori

  • Anna

    10.6.2022 #4 Author

    Dobrosusedski odnosi i saradnja bitni za sve.

    Odgovori

  • VERA

    10.6.2022 #5 Author

    Odlično turizam povezuje i privredu.

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.6.2022 #6 Author

    Kroz turizam de sve zemlje povezuju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...