POMORSKI PROLAZ UPOREDO SA BOSFORSKIM MOREUZOM

Turska ponovo najavljuje izgradnju istanbulskog kanala

SvetVesti

29.3.2021 09:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Turska ponovo najavljuje izgradnju istanbulskog kanala Turska ponovo najavljuje izgradnju istanbulskog kanala
Kako je na svom Twitter nalogu saopštio turski ministar zaštite životne sredine i urbanog razvoja Murat Kurum, Turska je odobrila plan za izgradnju istanbulskog... Turska ponovo najavljuje izgradnju istanbulskog kanala

Kako je na svom Twitter nalogu saopštio turski ministar zaštite životne sredine i urbanog razvoja Murat Kurum, Turska je odobrila plan za izgradnju istanbulskog kanala, novog plovnog puta koji bi povezao Crno i Mramorno more, i koji bi išao uporedo sa Bosforskim moreuzom.

Inače, Turska je planirala da počne izgradnju novog kanala dužine 51 kilometar još 2018. godine. Tada je planirano da se posao dovrši 2023. godine, do jubileja 100 godina osnivanja turske Republike. Prema procenama, troškovi realizacije ovog projekta iznosili bi oko 10 miijardi dolara, prenosi Seebiz.eu.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan više puta je već izjavio da će uskoro biti održan konkurs za izgradnju istanbulskog kanala, koji će ići paralelno sa Bosforom. Erdogan je izgradnju novog plovnog puta 100 kilometara zapadno od Istanbula najavio uoči parlamentarnih izbora u Turskoj 2011. godine.

Izgradnja najdužeg visećeg mosta na svetu u Turskoj
Foto: Youtube printscreen

Sa druge strane, turska opozicija i gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu se protive ovom velikom infrastrukturnom projektu i traže da se o njegovoj izgradnji raspiše referendum.

Procenjuje se da bi novim kanalom dnevno moglo da prođe oko 160 brodova, uključujući i tankere nosivosti do 300 hiljada tona. Inače, Bosforskim moreuzom, između Crnog i Mramornog mora, godišnje prođe oko 53 hiljade brodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...