Operacija protiv korisnika nelegalnih online tržnica

U akciji Europola uhapšeno 150 prodavaca ilegalne robe

InvesticijeNovacSvetVesti

26.10.2021 19:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U akciji Europola uhapšeno 150 prodavaca ilegalne robe U akciji Europola uhapšeno 150 prodavaca ilegalne robe
Policijske službe širom sveta do sada su, u okviru velike akcije koju je organizovao Europol, uhapsile 150 osumnjičenih za trgovinu ilegalnim dobrima putem interneta,... U akciji Europola uhapšeno 150 prodavaca ilegalne robe

Policijske službe širom sveta do sada su, u okviru velike akcije koju je organizovao Europol, uhapsile 150 osumnjičenih za trgovinu ilegalnim dobrima putem interneta, izjavio je za Deutsche Welle izvor koji poseduje znanje o ovoj operaciji.

Kako izvor navodi, ova operacija je bila usmerena na prodavce koji su koristili veb-sajt DarkMarket, čiji je domen policija ukinula u januaru.

Nemački tužioci su tada izjavili da se DarkMarket našao u fokusu u toku istrage sprovedene protiv kompanije za usluge hostinga po imenu Cyberbunker, locirane u nekadašnjem NATO bunkeru u jugozapadnoj Nemačkoj, piše Deutsche Welle.

Inspektori od tada rade na otkrivanju osoba koje prodaju ilegalnu robu preko ovog sajta, što je dovelo do prvih hapšenja u utorak. 

Policijske racije koje su zabeležene u Australiji, Bugarskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Norveškoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) rezurtirale su hapšenjem važnih počinilaca. Većina prestupnika locirana je u Nemačkoj. 

Tržnice na “mračnoj mreži” omogućavale su dilerima droge da svoju robu isporučuju u navodnoj sigurnosti. Ranije je inspektorima bilo veoma jednostavno da ukinu sajtove na kojima se obavljaju ilegalne aktivnosti, ali nije bilo jednostavno doći do prestupnika. 

Novinska agencija AFP je objavila da je u akciji konfiskovano 26,7 miliona evra u kešu i virtuelnim valutama, kao i vatreno oružje i droga.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...