SRBI NE MOGU U ŠPANIJU, U AUSTRIJU SAMO SA NEGATIVNIM TESTOM U suprotnom karantin i novčana kazna

EUIzdvajamoRegionSrbijaVesti

27.7.2020 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

SRBI NE MOGU U ŠPANIJU, U AUSTRIJU SAMO SA NEGATIVNIM TESTOM U suprotnom karantin i novčana kazna SRBI NE MOGU U ŠPANIJU, U AUSTRIJU SAMO SA NEGATIVNIM TESTOM U suprotnom karantin i novčana kazna
U Austriji su od 27. jula stupile na snagu nove mere za ulazak u zemlju iz takozvanih rizičnih regiona, u koje spadaju sve države... SRBI NE MOGU U ŠPANIJU, U AUSTRIJU SAMO SA NEGATIVNIM TESTOM U suprotnom karantin i novčana kazna

U Austriji su od 27. jula stupile na snagu nove mere za ulazak u zemlju iz takozvanih rizičnih regiona, u koje spadaju sve države Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju. Našim državljanima je, takođe, od 27. jula zabranjen ulazak i u Španiju.

Za državljane Austrije, EU, Evropske ekonomske zajednice, Švajcarske, kao i sve državljane trećih zemalja koji imaju boravak u Austriji, prilikom povratka iz rizičnih regiona, prema uredbi Ministarstva zdravlja, nove mere znače da moraju na granici da pokažu negativan PCR test, koji ne sme biti stariji od tri dana.

Ako prilikom ulaska nemaju PCR test, moraju u samoizolaciju, koja se prekida PCR testom koji mora da se uradi u roku od 48 sati, o sopstvenom trošku u Austriji.

Ukoliko se PCR test ne uradi u roku od 48 sati, lice će biti kažnjeno sa novčanom kaznom u visini do 1.450 evra.

Obavezujući karantin i u slučaju posedovanja negativnog PCR testa predviđen je samo za državljane trećih država koji nemaju boravak u Austriji, koji, međutim, i dalje ne mogu ući u Austriju bez „valjanog razloga“.

Foto: Tanjug/AP

Uredbom je smanjeno i trajanje samoizolacije, sa ranijih 14, na 10 dana, a državljani trećih zemalja ne mogu prekidati samoizolaciju ni novim testiranjem u Austriji, podseća Tanjug.

Za diplomate, sezonsku radnu snagu i negovatelje iz trećih zemalja važi posebno pravilo, a to je da moraju da pokažu negativni PCR test i idu u desetodnevni karantin, koji mogu napustiti nakon novog testa urađenog u Austriji, pod uslovom da je negativan.

Tranzit kroz Austriju bez zaustavljanja moguć je, prema uredbi, bez ikakvih ograničenja.

U uredbi je navedena i lista rizičnih regiona, koja obuhvata 32 zemlje. To su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Brazil, Bangladeš, Belorusija, Egipat, Čile, Ekvador, Indija, Indonezija, Iran, Kosovo, Meksiko, Moldavija, Nigerija, Severna Makedonija, Pakistan, Peru, Filipini, Portugal, Rumunija, Rusija, Švedska, Senegal, Srbija, Južna Afrika, Turska, Ukrajina, SAD i kineska provincija Hubej.

Za osobe, koje su pre 27. jula, već bile u inostranstvu nova pravila važe od 1.avgusta.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Zabrana ulaska u Španiju do kraja jula

Našim državljanima od 27. jula zabranjen je ulazak u Španiju, a ova država je takvu odluku donela nakon preporuke Evropske unije, koja je „skinula“ Srbiju i Crnu Goru sa liste zemalja čiji državljani mogu da putuju u države članice EU.

„Srbija i Crna Gora se na poslednjoj listi koju je usvojila Evropska unija nisu našle i Španija je na osnovu te preporuke EU donela odluku da naši građani neće moći da ulaze u Španiju“, rekla je za Tanjug amasadorka Srbije u toj zemlji Katarina Lalić.

Ta odluka će važiti do kraja jula, kada se očekuje ponovno razmatranje EU o listi država čiji državljani mogu da putuju u države članica.

„Ako se Srbija ponovo bude našla na toj listi, za očekivati je da će biti i pozitivna odluka Španije o ulasku naših državljana“, navela je Lalić.

Za ostale državljane koji ulaze u Španiju nije potreban ni PCR test ni karantin, samo se kontroliše temperatura građana koji ulaze u zemlju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...