najavljene niže stope za mala i srednja preduzeća

U Crnoj Gori veće rate kredita za varijabilne kamate

BankeNovacRegionU fokusuVesti

7.2.2022 10:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U Crnoj Gori veće rate kredita za varijabilne kamate U Crnoj Gori veće rate kredita za varijabilne kamate
Svi koji imaju kredite sa varijabilnom kamatnom stopom u narednom periodu, od šest meseci i dalje, mogu očekivati povećanje anuiteta koji imaju u odnosu... U Crnoj Gori veće rate kredita za varijabilne kamate

Svi koji imaju kredite sa varijabilnom kamatnom stopom u narednom periodu, od šest meseci i dalje, mogu očekivati povećanje anuiteta koji imaju u odnosu na sadašnje, saopštio je generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore, Bratislav Pejaković.

On je u Jutarnjem programu TVCG najavio niže stope kamata za mala i srednja preduzeća. Međutim, smanjenje kamatnih stopa za građane može se očekivati kada se podigne opšti standard i smanji uticaj pandemije, prenosi Mina.

Pejaković je rekao da od rizika zavise i nivoi kamatnih stopa. “To ne znači da banke izbegavaju rizike nego ih uzimaju na razumnom nivou. Sa smanjivanjem rizika možemo očekivati smanjenje kamatnih stopa, sa smanjenjem uticaja pandemije, sa povećanjem privrednih aktivnosti, gde možemo očekivati od turizma pozitivnije efekte, građevinarstva i energetike”, objasnio je Pejaković.

Prema njegovim rečima, kada se podigne opšti standard i u nižim kamatnim stopama i kada infrastrukturno uredimo sistem, u smislu funkcionisanja i sudstva na kraju krajeva, naplate loših potraživanja, može se očekivati smanjenje kamatnih stopa.

Preduzeća ipak imaju čemu da se nadaju. “Ono što možemo da najavimo, biće niže stope za mala i srednja preduzeća, jer je potpisan ugovor između komercijalnih banaka i države, gde je manji deo tih sredstava upotrebljen tokom prethodne godine posebno za finansiranje u pandemijskom periodu. Veći deo tih sredstava biće plasiran tokom ove godine, tako da će tu biti niže kamatne stope”, kazao je Pejaković.

On je rekao da banke u Crnoj Gori imaju čime da se pohvale, pre svega kontinuitetom pada kamatnih stopa u građevisnkom sektoru iz godine u godinu, I to u uslovima stalnog rasta cena.

Govoreći o uticaju pandemije na banke, Pejaković je rekao da imaju rast od 18 odsto kreditnog portfolija u odnosu na prošlu godinu.

  • ZVE84

    7.2.2022 #1 Author

    Drago mi je što u Srbiji varijabilna kamata ne skače toliko i beli bor je stabilan.

    Odgovori

  • Lolek

    10.1.2023 #2 Author

    Braca nasa

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...