investicija vredna 25 miliona evra

U Data centru u Kragujevcu otvoren objekat za čuvanje podataka službi bezbednosti

Firme u fokusuHi-techLifestyleSrbijaVesti

7.7.2022 18:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

U Data centru u Kragujevcu otvoren objekat za čuvanje podataka službi bezbednosti U Data centru u Kragujevcu otvoren objekat za čuvanje podataka službi bezbednosti
Objekat 2 državnog Data centra u Kragujevcu u četvrtak je otvoren a namenjen je za smeštaj opreme i podataka Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane... U Data centru u Kragujevcu otvoren objekat za čuvanje podataka službi bezbednosti

Objekat 2 državnog Data centra u Kragujevcu u četvrtak je otvoren a namenjen je za smeštaj opreme i podataka Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Investicija je u vrednosti 25 miliona evra.

„Združenim radom najboljih stručnjaka službi bezbednosti i Kancelarije za IT i eUpravu izgrađen je još jedan centar po najvišim bezbednosnim i tehničkim standardima koji ispunjava najzahtevnije kriterijume pouzdanosti sa 99,99 odsto. Ovakav data centar ne postoji u regionu“, rekao je direktor te kancelarije Mihailo Jovanović, prenosi Beta.

Istakao je da objekat ima posebne tehničke funkcionalnosti u skladu sa potrebama bezbednosnih službi i zajedno sa objektom 1 koji je namenjen državnoj upravi i lokalnoj smoupravi, kao i komercijalnim korisnicima, čine zaokružen i jedinstven kompleks državnog Data centra.

Otvaranju novog objekta u Data centru prisustvovala je premijerka Ana Brnabić koja je istakla da će u njemu biti „srce naše bezbednosti“.

„Ovo je novi stepen bezbednosti naše zemlje. Otvaramo posebnu infrastrukturu za borbu protiv sajber ratovanja“, kazala je ona i i dodala da je rat u Ukrajini pokazao koliko je važno da država bude osposobljena protiv sajber napada.

Premijerka je navela da će se ubuduće združene vežbe internet sajber bezbednosti odvijati u Data centru.

Objekat državnog Data centra u Kragujevcu prostire se na parceli od četiri hektara i predstavlja kompleks od dva objekta od ukupno 14.000 kvadratnih metara.

Objekat 1 državnog Data centra otvoren je u decembru 2020. godine i od tada je počeo da skladišti podatke.

U objektu 1 je smešten i super kompjuter poslednje generacije, visokih performansi, spreman da obradi ogromne količine informacija u kratkom vremenskom periodu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...