U EU SE SVE MANJE KUPUJU AUTOMOBILI Prodaja novih vozila smanjena za četvrtinu u odnosu na 2019.

AutomobiliEULifestyleVesti

23.12.2020 14:09 Autor: Marko Miladinović

U EU SE SVE MANJE KUPUJU AUTOMOBILI Prodaja novih vozila smanjena za četvrtinu u odnosu na 2019. U EU SE SVE MANJE KUPUJU AUTOMOBILI Prodaja novih vozila smanjena za četvrtinu u odnosu na 2019.
Evropska automobilska industrija pretrpela je ozbiljne posledice pandemije, budući da je ove godine, zaključno s novembrom, prodaja novih putničkih automobila u zemljama EU pala... U EU SE SVE MANJE KUPUJU AUTOMOBILI Prodaja novih vozila smanjena za četvrtinu u odnosu na 2019.

Evropska automobilska industrija pretrpela je ozbiljne posledice pandemije, budući da je ove godine, zaključno s novembrom, prodaja novih putničkih automobila u zemljama EU pala za čitavih 25,5 procenata.

Prema podacima Međunarodnog saveta za čist transport (ICCT), sa prošlogodišnjih 12 miliona novih automobila, njihov broj je opao na devet miliona u 2020. Prema pojedinačnim članicama EU, najveći međugodišnji pad registrovanja novih automobila u posmatranom periodu zabeležen je u Hrvatskoj (-42,4 odsto), zatim u Portugaliji i Bugarskoj (po -36,4 odsto), Španiji (-35,3 odsto), Grčkoj (-30,7 odsto) i Estoniji (-30 odsto).

U svim zemljama EU dogodio se pad prodaje novih vozila, s tim da su najmanju razliku zabeležile skandinavske zemlje.

Prema podacima Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), samo u novembru ove godine broj registrovanih novih automobila je potonuo za 12 odsto, na 897.692 komada.

Posmatrano prema tržišnom udelu proizvođača automobila, Vokswagen i u ovoj godini ima vodeću poziciju sa 25,6 odsto, ili 2,3 miliona prodatih vozila, a prate ga francuski PSA (15,4 procenata) i Renault (11,5 procenata).

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.