Druga konferencija o razvoju finansijskih usluga

U fokusu zeleno i digitalno

BankeInovacijeInvesticijePoslovanjeVesti

11.6.2024 15:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U fokusu zeleno i digitalno U fokusu zeleno i digitalno
Savet stranih investitora Srbije organizovao je, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), drugu konferenciju o finansijskim uslugama pod nazivom: „Razvoj... U fokusu zeleno i digitalno

Savet stranih investitora Srbije organizovao je, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), drugu konferenciju o finansijskim uslugama pod nazivom: „Razvoj finansijskih usluga: prilike i izazovi“. Skup je bio posvećen nastavku digitalizacije i zelenom finansiranju, sa namerom da se intenzivira dijalog javnog i privatnog sektora radi predstavljanja novih rešenja koja mogu da unaprede efikasnost, ali i bezbednost digitalnih finansijskih usluga.

Takođe, i radi jačanja svesti o važnosti primene koncepta “zelenog finansiranja“ koji je proistekao iz sve veće potrebe pomeranja akcenta sa profita kao primarnog, pa često i jedinog cilja investiranja, na ciljeve koji uključuju održivi razvoj, odnosno zaštitu životne sredine, na dobrobit svih zainteresovanih strana, pre svega, građana Republike Srbije.

Konferencija je otvorena uvodnim obraćanjima članova Upravnog odbora Saveta stranih investitora – Zorana Petrovića, predsednika Izvršnog odbora Raiffeisen banke Srbije, i Matea Kolanđelija, direktora EBRD za Zapadni Balkan, kao i govorom guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković.

Zoran Petrović je podsetio na važnu ulogu digitalizacije i implementacije inovativnih rešenja na putu ostvarivanja najvažnijih ciljeva pravnih tekovina Evropske unije u oblasti finansijskih usluga, a to su pre svega, obezbeđivanje finansijske stabilnosti i adekvatne zaštita potrošača, investitora i osiguranika. Nadalje, pod uticajem globalnih trendova, u poslovnoj zajednici se sve veći značaj pridaje konceptu „zelenog finansiranja“ te je za očekivati dalje usložnjavanje mehanizama kontrole i verifikacije zelenih projekata, kao i daljeg razvoja kriterijuma nefinansijskog izveštavanja, što će dodatno naglasiti neophodnost konstantnog usklađivanja domaće regulative sa regulativom EU, uvođenje inovativnih rešenja, ali i potrebu intenziviranja međusektorskog dijaloga kao i jačanja saradnje javnog i privatnog sektora, naglasio je Petrović.

„Više od 300 miliona evra svake godine usmeravamo u realnu ekonomiju u Srbiji kroz finansijski sektor i podrška njenoj otpornosti i stabilnosti je za nas ključni prioritet. Gledajući unapred, radimo na uvođenju novih proizvoda koji ciljaju upravo na dve glavne teme ove konferencije – zelenu i digitalnu tranziciju, kao i instrumente za podelu rizika sa našim partnerskim finansijskim institucijama”, istakao je Mateo Kolanđeli u svom uvodnom obraćanju.

FIC konferencija o razvoju digitalnih usluga / Foto: FIC

Konferenciju je otvorila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

„Do održivog rasta koji smo obezbedili ne stiže se ni sprintom ni maratonom, jer u našem poslu nema konačnih pobeda. Reči su početak, a samo dela i rezultati govore o svima nama. U duhu naziva prvog panela – da svako pređe sa reči na delo. A način rada Narodne banke Srbije će ostati isti – dela“, rekla je guvernerka.

Članice Saveta stranih investitora dale su veoma značajan doprinos u razvoju sektora finansijskih usluga u Srbiji inicirajući brojne novine i unapređenja postojećih rešenja koja su već sprovedena ili se njihova primena očekuje u skoroj budućnosti: uvođenje usluge izdavanja takozvanog kvalifikovanog potpisa u klaudu, zatim elektronsko evidentiranje prometa u realnom vremenu putem interneta odnosno online fiskalizacije i elektronskog fakturisanja, te uvođenje prve registrovane šeme elektronske identifikacije, kao i omogućavanje plaćanja mesečnih računa, obavljanje kupovina u maloprodajnim objektima, kao i u online prodavnicama na izuzetno jednostavan način kroz nacionalni sistem IPS (Instant Payment System) upotrebom QR koda. Tu je i elektronska menica za pravna lica i preduzetnike, a sve zajedno predstavlja izuzetne pomake koje su učinile nadležne institucije, posebno NBS, upravo u vreme pandemije. Ovo će imati trajan pozitivan uticaj na unapređenje konkurentnosti srpske privrede.

Moderatori panela bili su Dušan Lalić (Generali Osiguranje), ko-predsednik, i Jelena Vukić Šuljagić (OTP banka), potpredsednica Odbora za finansijske usluge Saveta stanih investitora.

Učesnici prvog panela “Digitalna finansijska revolucija: sprint ili maraton?” bili su Nenad Petrović, generalni direktor Sektora za platni sistem NBS, Milosav Knežević, izvršni direktor za informacione tehnologije Raiffeisen banke, Periša Puletić, član Izvršnog odbora Yettel banke, i Milan Dobrijević, državni sekretar Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Svoja iskustva na drugom panelu “Zeleno – da li smo spremni da reči pretvorimo u delo?“ podelili su: Miloš Lukić, Associate Director, FI Western Balkans and Eastern Europe, Evropska banka za obnovu i razvoj, Marija Ugrčić, direktor Odeljenja za razvoj u Sektoru za kontrolu poslovanja banaka NBS, Sandra Dokić, državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine, Aleksandar Zlatković, posebni savetnik ministra rudarstva i energetike i Danilo Mrvaljević, direktor Sektora trezora i ALM Banca Intesa i kopredsednik Odbora za finansijske usluge Saveta stranih investitora Srbije (FIC).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.