Regulatorna odobrenja se očekuju do 16. avgusta

NLB ponudio 20 evra po akciji za preuzimanje Addiko banke

BankeBerzaEUInvesticijePoslovanjeRegion

10.6.2024 17:48 Autor: Marko Andrejić 2

NLB ponudio 20 evra po akciji za preuzimanje Addiko banke NLB ponudio 20 evra po akciji za preuzimanje Addiko banke
NLB banka Ljubljana predstavila je danas ponudu koju je predala za Addiko banku. Ponuda se odnosi na 19.287.142 redovne akcije bez nominalne vrednosti na... NLB ponudio 20 evra po akciji za preuzimanje Addiko banke

NLB banka Ljubljana predstavila je danas ponudu koju je predala za Addiko banku. Ponuda se odnosi na 19.287.142 redovne akcije bez nominalne vrednosti na donosioca, uz napomenu da je radi izbegavanja sumnje 212.858 trezorskih akcija, koje drži Addiko, isključeno iz ponude, rečeno je na konferenciji za novinare NLB banke u Ljubljani.

NLB je ponudio 20 evra po akciji bez prilagođavanja za dividendu isplaćenu 7. maja 2024. godine. Ponuda je podložna minimalnom pragu prihvatanja od 75 odsto na osnovu 19.500.000 izdatih akcija.

Iz NLB-a navode da je njihova ponuda konkurentna onoj Agri Europe Cyprus Limited, koja je jedina objavljena, a akcionari mogu povući svoj pristanak na njihovu ponudu i prihvatiti NLB-ovu.

Kako su pojasnili na konferenciji za novinare, nema promena u registrovanom osnovnom kapitalu kompanije Addiko, nema gubitka licence, nema stečaja, piše poslovni portal Financije.hr.

„Nema prodaje celokupnog trenutnog bankarskog poslovanja ili bilo koje od njegovih podružnica sa bankarskom dozvolom. Nema kršenja regulatornih kapitalnih zahteva u periodu dužem od jednog meseca bez sprovođenja bilo kakvih mera oporavka za ponovno ispunjavanje regulatornih zahteva u roku od tri meseca“, naglašeno je iz NLB banke.

Regulatorna odobrenja očekuju u narednih deset nedelja, odnosno do 16. avgusta 2024. godine, za tromesečni dodatni period prihvatanja, u slučaju da je postignut prag prihvatanja od 75 odsto i da su ispunjeni svi ostali prethodni uslovi – osim regulatornih odobrenja i odobrenja kontrole koncentracije.

Izvor: NLB ponuda za akcionare Addiko banke

Svi prethodni uslovi regulatornih odobrenja i odobrenja kontrole koncentracija moraju biti ispunjeni najkasnije do 30. juna 2025. godine.

Predsednik Uprave NLB banke Blaž Brodnjak rekao je da je ovo atraktivna i retka izlazna prilika za sve sadašnje akcionare Addika.

„Ponuda predstavlja premiju od 36,6 odsto na tromesečni VWAP (volume-weighted average price). Ovo preuzimanje bi učvrstilo vodeću poziciju NLB-a u bivšoj Jugoslaviji, našoj matičnoj regiji. Rastu vodeći tržišni udeli u Sloveniji, Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, a ulazak u Hrvatsku nam je važan, zbog rasta BDP-a i uvođenja evra, a i velika je sinergija između Slovenije i Hrvatske. Hrvatska je najveća ekonomija u regiji i jedina bivša jugoslovenska republika u kojoj NLB nije prisutna, čineći osam odsto slovenačkog izvoza. Mnogi korporativni klijenti NLB-a aktivni su u Hrvatskoj. Addiko je imao 5,4 odsto tržišnog udela u potrošačkom finansiranju u Hrvatskoj 2023. godine, u poređenju sa 2,8 odsto tržišnog udela prema ukupnoj imovini. NLB-ove snažne nivoe kapitala i likvidnosti omogućiće finansiranje transakcije iz postojećih izvora“, rekao je Brodnjak.

Ukoliko regulator iz Hrvatske ne odobri ovu ponudu, pojasnio je Brodnjak, onda cela ponuda propada i menja se jer bez hrvatskih regulatora nema kupovine.

Verujemo da je ova ponuda NLB-a važna za Hrvatsku, za njenu ekonomiju i njen razvoj, ali krajnja odluka i ona koja može eliminisati ovu ponudu jeste odluka hrvatskog regulatora. Smatramo da je ovo dobra ponuda za sve strane”, rekao je Brodnjak.

Očekuje se da će transakcija povećati zaradu banke od 2027. godine. Iz NLB-a su istakli i da je njihova ponuda kredibilna i planirana je isplata akcionara u kešu, te se nadaju da će biti prihvaćena.

„Cenimo da je ovo odlična šansa za nas, ali ako ponuda ne bude prihvaćena nastavićemo da tražimo šansu da se širimo na tržište regije“, istakli su iz NLB-a.

Napominju i da je proces kompleksan, te od trenutka objavljivanja ponude (danas) do konačnog preuzimanja u junu 2025. godine ima mnogo koraka i dozvola koje treba osigurati.

Takođe su najavili i da su, osim Hrvatske, zainteresovani za tržišta Federacije BiH, Srbije i Albanije, ali pre svega – organskim rastom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.