Najnoviji podaci republičkog zavoda za statistiku

U januaru industrijska proizvodnja rasla u proizvodnji struje i prerađivačkoj industriji

SrbijaVesti

29.2.2024 15:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U januaru industrijska proizvodnja rasla u proizvodnji struje i prerađivačkoj industriji U januaru industrijska proizvodnja rasla u proizvodnji struje i prerađivačkoj industriji
Industrijska proizvodnja u Srbiji u januaru 2024. godine veća je 6,9 odsto u odnosu na isti mesec 2023. godine, saopštio je danas Republički zavod... U januaru industrijska proizvodnja rasla u proizvodnji struje i prerađivačkoj industriji

Industrijska proizvodnja u Srbiji u januaru 2024. godine veća je 6,9 odsto u odnosu na isti mesec 2023. godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku. Ipak, u odnosu na prosek 2023. godine, industrijska proizvodnja u januaru manja je 4,1 odsto.

Industrijska proizvodnja januaru u odnosu na isti mesec 2023. godine u sektoru Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija bila je veća 11,7 odsto, a u sektoru Prerađivačka industrija, povećana je 6,7 odsto. U januaru je industrijska proizvodnja u odnosu na isti mesec 2023. u sektoru Rudarstvo pala 1,1 odsto.

Obim industrijske proizvodnje u januaru 2024. godine, u odnosu na januar 2023. godine veći je u 20 oblasti koje čine 73 odsto industrijske proizvodnje, a pad je kod devet oblasti koji čine 27 odsto ukupne industrijske proizvodnje, saopštio je RZS.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u januaru 2024. godine, u odnosu na januar 2023. godine, imale su proizvodnja osnovnih metala, električne energije, prehrambenih proizvoda, računara, elektronskih i optičkih proizvoda i papira i proizvoda od papira.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za januar 2024. u odnosu na decembar 2023. godine pokazuje da je za industriju ukupno ostvaren rast industrijske proizvodnje od 0,1 odsto i da je za Prerađivačku industriju ostvaren pad od 1,3 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...