Poljoprivreda je u 2020. ostvarila stopu rasta od oko pet odsto

U jesenjoj setvi zasejano više površina nego prošle godine

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

1.2.2021 14:41 Autor: Marija Jovanović 1

U jesenjoj setvi zasejano više površina nego prošle godine U jesenjoj setvi zasejano više površina nego prošle godine
U jesenjoj setvi prošle godine u Srbiji je zasejano 780.554 hektara površine, što u odnosu na 2019. godinu predstavlja povećanje od 1,8 odsto. Kako... U jesenjoj setvi zasejano više površina nego prošle godine

U jesenjoj setvi prošle godine u Srbiji je zasejano 780.554 hektara površine, što u odnosu na 2019. godinu predstavlja povećanje od 1,8 odsto.

Kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, posmatrano po kulturama, zasejano je više: pšenice (za 3,3 odsto), raži (za 10,3 odsto), ovsa (za 4,2 odsto), a manje ječma (za dva odsto) i uljane repice (za 8,1 odsto).

U poređenju sa desetogodišnjim prosekom jesenje setve (2010‒2019), površine pod pšenicom povećane su za pet odsto.

Izvor Republički zavod za statistiku

„Poljoprivreda doprinosi bruto društvenom proizvodu kao najrealniji sektor. On ne traži dotiranja, ali imamo sreće jer smo ga sačuvali. Prema prvoj proceni, u prošloj 2020. godini, poljoprivreda je ostvarila stopu rasta od nekih pet odsto. Najveći doprinos tom rastu dale su noseće kulture, pre svega žitarice i uljarice“, kazao je za Biznis.rs agroekonomski analitičar Milan Prostran.

Prema njegovim rečima, ovom rastu najviše su doprinele proizvodnja kukuruza, pšenice, soje i suncokreta. Ipak, bez obzira na povećan izvoz, Srbija nema potrebe da uvodi bilo kakva ograničenja i takse kada su u pitanju žitarice jer ih ima u izobilju.  

  • BOLEK

    2.4.2022 #1 Author

    Svake godine treba sve vise da se povecavaju zasadi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...