Pažnja, razumevanje, sigurnost i nega ključ uspeha

U JU Dom penzionera u Trebinju pokazali kako prebroditi izazove poput pandemije

Firme u fokusuLifestylePoslovanjePreduzetnikRegionU fokusuVestiZdravlje

3.3.2021 15:56 Autor: Julijana Vincan 2

U JU Dom penzionera u Trebinju pokazali kako prebroditi izazove poput pandemije U JU Dom penzionera u Trebinju pokazali kako prebroditi izazove poput pandemije
Jedna od glavnih briga društva tokom pandemije korona virusa jeste kako sačuvati zdravlje ljudi, a posebno jedan od najosetljivijih delova stanovništva – starija lica.... U JU Dom penzionera u Trebinju pokazali kako prebroditi izazove poput pandemije

Jedna od glavnih briga društva tokom pandemije korona virusa jeste kako sačuvati zdravlje ljudi, a posebno jedan od najosetljivijih delova stanovništva – starija lica. Neophodni su velika briga i nega kako bi se životi penzionera zaštitili i kako bi oni koji su celog života radili, napokon našli svoj mir, sigurnost, ali i kutak za razonodu, a posebno u vremenima kada su svi pomalo klonuli duhom.

Veliku ulogu upravo u ovom segmentu imaju domovi za stare, čiji se uspeh ogleda pre svega u tome kakav pristup imaju prema svojim korisnicima – penzionerima. Primer dobre prakse baš predstavlja jedno takvo mesto, Javna ustanova Dom penzionera u Trebinju, koji je osnovala Vlada Republike Srpske 2005. godine.

„Prepoznatljivi smo po jako kvalitetnoj usluzi i profesionalizmu zaposlenih, pa se sa korona krizom nosimo jako dobro i nemamo problema. Pridržavamo se svih epidemioloških mera, a uvek se trudimo da poboljšamo svoje usluge i težimo svakog dana da budemo što bolji“, izjavio je za Biznis.rs direktor JU, Rajko Ćapin.

Dodao je da je Dom delimično rekonstruisan 1990. godine, ali da je obimna sanacija Doma započela 2018. godine i završena 2020. godine, čime je ova ustanova dobila mnogo na poboljšanju uslova života i konfora svojih korisnika, a ujedno su, kako kaže, na veći nivo podignuti i uslovi rada njihovih zaposlenih.

„U periodu pojave korona virusa sopstvenom samoorganizacijom i samoplaniranjem smo napravili kvalitetnu i sigurnu unutrašnju zaštitu prema higijensko-epidemiološkim zahtevima i merama, između ostalog, u potpunosti smo organozovali unutrašnju kontrolu praćenja i kontrolu zdravstvenog statusa naših korisnika, uspostavljajući potpuno opremljeni izolacioni trakt i još mnogo toga“, naglasio je naš sagovornik.

Penzioneri plešu
Foto: Freepik.com

Ovo mesto svojim korisnicima obezbeđuje stanovanje, ishranu, grejanje, negu, zdravstvenu zaštitu, kulturno – zabavne i okupacione aktivnosti, usluge socijalnog staranja i druge pogodnosti, a sve zavisno od potreba, sposobnosti i interesovanja korisnika.

„Svakom našem korisniku obezbeđujemo profesionalan odnos zaposlenih, a kroz potpuno uvažavanje posebnosti, stavova, potreba i trenutnih mogućnosti starih ljudi. Navedena opredeljenjost nosi individualni pristup korisnicima, ali uz naglašenu rešenost, usmerenu prema timskoj orijentaciji u radu. Dom je od osnivanja, a tako je i danas, funkcionisao kao stabilna i samoodrživa ustanova u okviru koje su stvoreni uslovi za dostojan život čoveka“, ističe Ćapin.

Kako kaže, otvorena su i nova radna mesta koja, pored profesionalnog i stručnog odnosa njihovih radnika, imaju naglašenu crtu entuzijazma, posvećenosti i ljubaznosti u odnosu prema starim ljudima, što rezultira ostvarenju korektnog, obostrano zadovoljavajućeg stanja, čime su postali dobar primer poželjnog i samoodrživog projekta.

„Obzirom na sve bolji i organizovaniji način pružanja svih usluga našim korisnicima, a u skladu sa spoznajom i opredeljenjem da uvažimo posebnost svakog čoveka, u našem Domu je konstantno prisutna veća potražnja za smeštajem od trenutno raspoloživog kapaciteta, koji je trenutno 150 ležajeva. U okviru socijalno-zdravstvene zaštite naših korisnika, provodimo određene aktivnosti i u potpunosti ih izvršavamo“, navodi direktor JU Dom penzionera u Trebinju.

Objašnio je da su u pitanju aktivnosti snimanje stanja svakog korisnika u smeru individualnog socijalno-zdravstvenog statusa, odnosno psihofizičkih mogućnosti, zatim rad socijalno-zdravstvene službe uz pažnju i stručni nadzor u toku 24 sata, kao i organizovani sadržaji koji prilagođeni potrebama i interesovanjima korisnika Doma, a sve u skladu sa njihovim psihofizičkim mogućnostima i željama.

„Opredeljenje menadžmenta Doma je stvaranje što boljih uslova za život i funkcionisanje naših korisnika, kao i racionalna upotreba svih raspoloživih resursa sa ciljem stabilnosti, rentabilnosti i samoodrživosti. JU Dom penzionera u Trebinju održava i uspostavlja komunikacije sa različitim društvenim i privrednim subjektima, a posebno sa Vladom Republike Srpske i resornim Ministarstvom rada i boračko invalidske zaštite, lokalnom zajednicom Grada, opštinama u okruženju, međunarodnim organizacijama i nevladinim sektorom“, kazao je Ćapin.

Foto: JU Dom penzionera u Trebinju
Foto: JU Dom penzionera u Trebinju

Pored svega navedenog, naš sagovornik istakao je i da žele i hoće da poboljšaju sveopšte uslove iz domena usluga koje nude i pružaju svojim korisnicima, kao i da će da nastave prate sve radne učinke, odnosno izvršenja zaduženih poslova svojih radnika, sa ciljem povećanja unutrašnjih standarda kao osnove uvođenja referenci i lestvice kvaliteta prema Evropskim standardima – e qualin na osnovu samoprocene.

„Кvalitet pružanja usluga, dalji napredak i razvoj Doma u svi sferama njegovog delovanja povećava naš ugled i konkurentnost u odnosu na druge ustanove, sličnog ili istog tipa, a na osnovu analiza i poređenja rezultata, krajnji cilj svega ovoga je veće poštovanje starih ljudi kroz konstantnu opredeljenost i čvrstu rešenost ka poboljšanju i prilagođavanju pružanja usluga svakom krisniku, što će proizvesti stavljanje istih u samo središte zbivanja i ukupnog poslovanja Doma“, zaključuje Ćapin.

To da se ističu kvalitetom i profesionalnošću jasno ukazuje Sertifikat bonitetne izvrsnosti i AA+ bonitetna ocena koja im je dodeljena, a koja stoji rame uz rame uz najvišu ocenu i označava veoma visoku kreditnu sposobnost i izuzetno nizak kreditni rizik, što potvrđuje da je kompanija pouzdana i stabilna. JU Dom penzionera u Trebinju nosilac je „Kristal plakete“ koja predstavlja međunarodno priznat brend zlatne bonitetne izvrsnosti.

„Prema našem desetogodišnjem iskustvu, bonitetna ocena AA+ u više od 67 odsto slučajeva u sledećem godišnjem prikazu prelazi u AAA bonitetnu ocenu. Do toga dolazi jer se povećani rashodi sa neophodne vremenske distance pokazuju kao trenutni, a tendencija rasta kao konstanta. Saradnja sa AA+ kompanijom daleko je od zone rizika, jer ova bonitetna ocena potvrđuje visoke standarde uspešnog poslovanja i visok nivo kreditne sposobnosti“, objšanjeno je u bonitetnoj kući CompanyWall.

JU Dom penzionera u Trebinju

Gradina bb, 89000 TREBINJE, Bosna

Poslovni prihodi (EUR):
1.177.452 (2019)
Broj zaposlenih:
47 (2019)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...