Institut sekundarne poreske obaveze

U kojim slučajevima je obavezno plaćanje poreza za drugo lice?

Vesti

10.1.2022 14:27 Autor: Ljiljana Begović 0

U kojim slučajevima je obavezno plaćanje poreza za drugo lice? U kojim slučajevima je obavezno plaćanje poreza za drugo lice?
U cilju obezbeđivanja što bolje naplate poreza, uveden je institut sekundarne poreske obaveze, koji daje mogućnost Poreskoj upravi da utvrdi obavezu nekog lica koje... U kojim slučajevima je obavezno plaćanje poreza za drugo lice?

U cilju obezbeđivanja što bolje naplate poreza, uveden je institut sekundarne poreske obaveze, koji daje mogućnost Poreskoj upravi da utvrdi obavezu nekog lica koje je odgovorno za dospelu poresku obavezu drugog poreskog obveznika.

Sekundarna poreska obaveza obuhvata ne samo obaveze za poreze i druge javne prihode, već i kamatu i troškove prinudne naplate poreza.

Poslovni savetnik Aleksandar Vasić objašnjava da je sekundarna poreska obaveza institut iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

„Ovaj zakon je krovni zakon, kojim se uređuje poreski postupak, utvrđivanje i naplata poreza. Poreske obaveze se utvrđuju prema poreskom obvezniku ili drugom poreskom dužniku, tj. licu koje je dužno da plati porez. Najčešći slučaj je da se sekundarna obaveza utvrdi za direktora kao zakonskog zastupnika koji propusti da izmiri poresku obavezu firme iako je firma imala mogućnost da plati dospele poreze“, navodi Vasić.

Sekundarnu poresku obavezu mogu imati i druga lica koja doprinose ili pomažu u izbegavanju plaćanja poreza drugog lica, bez obzira da li se radi o izbegavanju obračuna, tj. prijavljivanja poreza ili plaćanja.

„Nisu retke situacije da poreski dužnici imovinu iz koje bi se eventualno mogle naplatiti poreske obaveze prenose na druge, najčešće povezane ili zavisne firme. Iz tog razloga je krug lica kojima se može utvrditi sekundarna poreska obaveza proširen i na lica koja su od poreskog dužnika primila imovinu bez naknade ili po cenama koje su niže od tržišnih. Njima se poreska obaveza može utvrditi u iznosu manje plaćenom u odnosu na tržišnu vrednost imovine. Ovim licima se obaveza može utvrditi ukoliko imaju učešće u kapitalu poreskog obveznika najmanje 10 odsto“, ističe Vasić.

Kada je jednom utvrđena sekundarna poreska obaveza, onda lice prema kom je utvrđena postaje poreski dužnik i od njega se porez naplaćuje na nekm od zakonom predviđenih načina, kao što su naplata iz imovine, zarade i slično.

Kovanice, olovke i papiri
Foto: Piqsels.com

Poreska uprava može, poreskom obvezniku koji nije platio porez, a koji je dospeo za plaćanje, da pošalje upozorenje pisanim ili elektronskim putem, kao i sms porukom, da dospelu, a neplaćenu poresku obavezu, sa obračunatom kamatom, plati u roku od pet dana od dana dostavljanja upozorenja.

Ako poreski obveznik nije platio porez, odnosno sporedno poresko davanje u roku, Poreska uprava počinje postupak prinudne naplate poreza, odnosno sporednih poreskih davanja, donošenjem rešenja o prinudnoj naplati poreza.

Rešenje se istovremeno dostavlja poreskom obvezniku i organizaciji nadležnoj za prinudnu naplatu, odnosno drugim registrima, čime postaje izvršno. Protiv rešenja o prinudnoj naplati poreza može se izjaviti žalba u roku od osam dana od dana dostavljanja rešenja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.