najnovija studija ukazuje da nemačka ima skromnu sopstvenu eksploataciju važnih minerala

U kojoj meri Berlin zavisi od uvoza strateških sirovina?

EUVesti

15.8.2024 19:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U kojoj meri Berlin zavisi od uvoza strateških sirovina? U kojoj meri Berlin zavisi od uvoza strateških sirovina?
Nemačka zavisi od uvoza metala, navodi jedna nova studija. Većinu potreba pokriva iz domaćih izvora, ali to ne važi posebno za strateške sirovine, upozorila... U kojoj meri Berlin zavisi od uvoza strateških sirovina?

Nemačka zavisi od uvoza metala, navodi jedna nova studija. Većinu potreba pokriva iz domaćih izvora, ali to ne važi posebno za strateške sirovine, upozorila je Nacionalna agencija za geološke nauke i sirovine (BGR).

„Nemačka ima relativno skromnu proizvodnju mineralnih sirovine koje je evropska unija označila kao kritične ili strateške“, rekao je zamenik predsednika BGR Folker Štajnbah (Volker Steinbach), prenosi DPA.

U te sirovine spadaju i litijum i silicijum, naveli su autori studije. Agencija je, pritom, identifikovala više od 100 rudarskih i istraživačkih projekata za eksploataciju domaćih nalazišta koja mogu da zadovolje deo potreba.

Sada, Nemačka od kritičnih sirovina proizvodi samo industrijske minerale fluorit i barit, feldspat, grafit, i krupnozrni kvarc, koji mogu biti upotrebljeni za proizvodnju silicijuma.

Ključni istraživački projekti prvenstveno su usmereni na metale litijum i bakar, navode autori studije. Ti metali su ključni za energetsku i saobraćajnu tranziciju. Međutim, do eventualne eksploatacije potrebna su značajna ulaganja, posebno u istraživanje. U mnogim slučajevima ekonomska isplativost još nije dokazana.

Što se litijuma tiče, potencijal je procenjen na 3,8 miliona tona, što Nemačku svrstava na sedmo mesto po veličini resursa u svetu. Nemačka za sada eksploataciju litijuma planira na visoravni Lineburg.

Širenje e-mobiliteta diktiraće snažan rast tražnje, podseća BGR, a domaća proizvodnja neće biti dovoljna da pokrije veće potrebe.

  • Manja

    15.8.2024 #1 Author

    …ekonomska isplativost jos nije dokazana…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.