Javni uvid traje do 30. juna

U Luci Novi Sad planira se gradnja silosa kapaciteta većeg od 15.000 kubnih metara

SrbijaVesti

25.6.2024 09:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U Luci Novi Sad planira se gradnja silosa kapaciteta većeg od 15.000 kubnih metara U Luci Novi Sad planira se gradnja silosa kapaciteta većeg od 15.000 kubnih metara
Na zahtev investitora DP World pristupilo se izradi Urbanističkog projekta kompleksa Luke Novi Sad, u delu radne zone Sever 3. Projektom za građevinsku dozvolu... U Luci Novi Sad planira se gradnja silosa kapaciteta većeg od 15.000 kubnih metara

Na zahtev investitora DP World pristupilo se izradi Urbanističkog projekta kompleksa Luke Novi Sad, u delu radne zone Sever 3.

Projektom za građevinsku dozvolu za izgradnju i rekonstrukciju Luke Novi Sad obuhvaćeni su: kejski zid u dužini od 184,2 metara (izgrađen); silo postrojenje sa pratećim objektima, neophodnim za pravilno funkcionisanje silosa (planirana izgradnja); otvorena skladišta u zoni operativne obale sa kontejnerskim terminalom i terminalom za generalne terete (planirana izgradnja); interne saobraćajnice; izgradnja TS „Silosi“10(20)/0,4 kilovolti; elektro instalacije, spoljno osvetljenje, hidrotehničke instalacije, podzemna retenzija i separator ulja i masti; objekti kontrole kolskog ulaza i parking.

Kako je navedeno u projektu, modernizacija luke je u toku i odvijaće se u nekoliko faza. Predmet ovog urbanističkog projekta je prva faza izgradnje i rekonstrukcije luke, odnosno deo prve faze kojim su obuhvaćene dve zone detaljne razrade za koje će se izmeniti građevinska dozvola, piše poslovni portal eKapija.

Prva zona detaljne razrade obuhvata Ribarsku ulicu sa kontrolom kolskog ulaza koji predstavlja ulaz u luku i lučko područje.

Rekonstrukcija je neophodna da bi se organizovao saobraćaj na način da se obezbedi bolja protočnost vozila i u tom smislu planirane su tri kolovozne trake – dve za ulaz u kompleks i jedna za izlaz.

Foto: Freepik

U proširenju regulacije Ribarske ulice planirana je kontrola ulaza u kompleks luke i lučko područje. Uz istočnu regulaciju Ribarske ulice planirana su još dva kontejnera za uzorkovanje žita sa pratećim sondama za uzorkovanje, na montažnim stubovima.

Druga zona razrade koja se nalazi između Kanalske ulice i operativne obale obuhvata prostor planiran za izgradnju silosa. U ovoj fazi planirana je realizacija tri silo-ćelije sa svim pratećim sadržajima (usipni bunker, toranj za transport žitarica, vezni most, mobilni transporter), a u narednoj fazi će se realizovati još silo-ćelija i u tu svrhu je rezervisan prostor.

Silo-ćelije su jediničnog kapaciteta 5.176 kubnih metara, što čini skladišni kapacitet silosa 15.528 kubnih metara.

Manipulativnoj površini formiranoj oko prostora za realizaciju silosa pristupa se sa Kanalske ulice, a preko ulaza u zoni planiranog rezervoara. Vozilo prolazi ispod veznog mosta i dolazi do usipnog bunkera gde kipuje sirovinu i izlazi na drugi planirani pristup na Kanalskoj ulici.

Kompleks će se kompletno opremiti infrastrukturom i adekvatno ozeleniti.

Druga zona detaljne razrade je namenjena izgradnji silosa za skladištenje žitarica sa pratećim sadržajima u funkciji utovara/istovara. Za urbanistički projekat je bilo zaduženo Javno preduzeće Urbanizam Novi Sad.

Javni uvid traje do 30. juna.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.