Povećanje akciza na duvanske proizvode

U planu oporezivanje elektronskih cigareta u EU

Vesti

2.12.2022 17:05 Autor: Vladimir Jokanović 0

U planu oporezivanje elektronskih cigareta u EU U planu oporezivanje elektronskih cigareta u EU
Evropska komisija trebalo bi da predloži namete na elektronske cigarete koji bi važili širom EU kao deo promene poreza na duvansku industriju. EK takođe... U planu oporezivanje elektronskih cigareta u EU

Evropska komisija trebalo bi da predloži namete na elektronske cigarete koji bi važili širom EU kao deo promene poreza na duvansku industriju. EK takođe planira da predloži državama članicama sa niskim porezima na cigarete da udvostruče akcize, navedeno je u nacrtu dokumenta.

Promene zakona deo su nastojanja Brisela da smanji stope pušenja povećavajući minimalnu akcizu na cigarete u Evropskoj uniji sa 1,80 na 3,60 evra po paklici od 20 cigareta. To bi podiglo cene u istočnoevropskim zemljama gde se paklica cigareta može kupiti za manje od tri evra, prenosi BusinessStandard, pozivajući se na Financial Times.

Ažuriranje direktive EU o oporezivanju duvana iz 2011. godine takođe će dovesti do oporezivanja novih proizvoda za pušenje, kao što su elektronske cigarete i uređaji za zagrevanje duvana, jer kreatori politike širom sveta ne gledaju blagonakloni na široku popularnost novih proizvoda među mladima.

Jači proizvodi za elektronsko pušenje imaće akcizu od najmanje 40 odsto, dok će se za slabije plaćati akciza od 20 procenata. Proizvodi za grejanje duvana biće opterećeni carinom od 55 odsto i poreskom stopom u iznosu od 91 evro na 1.000 prodatih primeraka. Stručnjaci navode da nepostojanje akciznog okvira na elektronske cigarete i zagrejani duvan slabi napore EU u kontroli duvana.

Akcize na cigarete takođe bi trebalo značajno da porastu u zemljama kao što su Austrija i Luksemburg gde su cene niske u odnosu na prihode. Očekuje se da će povećane poreza na cigarete doneti dodatnih 9,3 milijarde evra zemljama članicama EU.

Foto: Pixabay.com

Promene bi trebalo da pospeše nastojanje EU za „generaciju bez duvana“ do 2040. godine. Kao deo plana EU za borbu protiv raka, zdravstveni zvaničnici nastoje da smanje upotrebu duvana sa trenutnog nivoa od oko 25 procenata na 20 odsto do 2025. godine, a ispod pet odsto do 2040. godine.

EK uvela je ovog meseca zabranu zagrejanih duvanskih proizvoda sa ukusom kako bi smanjila porast potražnje među mlađim potrošačima. Evropska asocijacija za pušenje duvana upozorila je da bi naglo povećanje nameta na duvanske proizvode moglo da rezultira rastom tržišta ilegalne trgovine.

Evropska konferencija održana u Francuskoj ranije ovog meseca pokazala je da je šverc cigareta značajan izvor gotovog novca za kriminalne bande i da košta EU milione evra u vidu neplaćenih carinskih taksi i poreza. Tokom prošle godine Evropska kancelarija za borbu protiv prevara (OLAF) zaplenila je cigarete u vrednosti 90 miliona evra.

Povećanje iznosa minimalne akcize mogla bi da ima snažan uticaj na potrošačke i ekonomske operatere u državama EU u kojima su cigarete jeftine. To uključuje Bugarsku, Slovačku, Poljsku i Mađarsku. Predlog EK moraće da prihvate sve države članice pre nego što bude donet u vidu zakona.

Jedan od najvećih svetskih duvanskih kompanija British American Tobacco, ocenio je da je ovo „početak dugog zakonodavnog procesa“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.