KORONA KRIZA I DALJE PRITISKA AUTOMOBILSKO TRŽIŠTE

U prva dva meseca ove godine nastavljen pad tražnje za novim automobilima u EU

AutomobiliEULifestyleVesti

18.3.2021 09:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U prva dva meseca ove godine nastavljen pad tražnje za novim automobilima u EU U prva dva meseca ove godine nastavljen pad tražnje za novim automobilima u EU
Potražnja za novim automobila u zemljama Evropske unije nastavila je pad i u februaru mesecu, pod uticajem mera za suzbijanje korona virusa, pokazuje najnoviji... U prva dva meseca ove godine nastavljen pad tražnje za novim automobilima u EU

Potražnja za novim automobila u zemljama Evropske unije nastavila je pad i u februaru mesecu, pod uticajem mera za suzbijanje korona virusa, pokazuje najnoviji izveštaj Udruženja proizvođača automobila ACEA.

Kako je navedeno, ukupno je u 26 zemalja EU (bez Malte) u februaru registrovano oko 771 hiljada novih automobila, najmanje u tom mesecu od 2013. godine.

Istraživanje pokazuje da je evropski pad potražnje za automobilima gotovo za petinu na godišnjem nivou, dok je u januaru bila smanjena za 24 odsto.

Najviše je pala potražnja u Španiji i to za 38,4 odsto. Zatim slede Francuska i Nemačka gde je potražnja smanjena otprilike za petinu, dok je najmanji pad na velikim tržištima zabeležen u Italiji, gde je registrovano 12 odsto manje novih automobila u poređenju sa istim prošlogodišnjim mesecom.

Izvor: ACEA

U Hrvatskoj je u februaru, prema podacima ACEA registrovano oko 3.400 novih automobila, što je za 4,3 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine, dok je u januaru taj pad bio 21,9 odsto.

U prva dva meseca ove godine, u 26 zemalja EU registrovano je ukupno oko 1,4 miliona novih automobila, za 21,7 odsto manje nego u istom periodu 2020, neposredno pre izbijanja pandemije korona virusa.

Među četiri vodeća evropska tržišta, u prva dva meseca ove godine najveći pad je zabeležen u Španiji, gde je potražnja skoro prepolovljena. Sledi Nemačka gde je potražnja smanjena za četvrtinu, dok Francuska i Italija beleže osetno manji pad, za 14,2 odnosno 13,1 odsto.

U Hrvatskoj je u prva dva meseca ove godine, prema podacima ACEA, registrovano ukupno oko 6.300 novih automobila, što predstavlja pad od 13,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...